Jelenlegi hely

Ung-vidék kórusai a határ ellenére összetartanak

/ Veres Annamária /
veres.annamaria képe
Ung-vidék kórusai látogatták meg egymást. Nagykaposról most a Cantabile énekegyüttes tett eleget a Kárpátaljai Újbátyui református kórus meghívásának.

2015 október 18-án a nagykaposi Cantabile énekegyüttes látogatást tett a kárpátaljai Újbátyuban. A meghívás az ottani református kórustól és annak vezetőjétől, Ember Orsolyától érkezett. A találkozás célja a kórusok közti kapcsolat szorosabbra fűzése volt; annak ellenére, hogy egy vidéken élnek, mégis egy határ választja el őket egymástól.

Reggel 8-kor indult a csapat Nagyszelmencbe, ahol a falut kettévágó határon gyalogosan, és hosszas ellenőrzés után átérve várt minket Orsolya édesapja egy busszal. Ő lelkesen navigált és mutatta be azoknak a környéket, akik nem jártak még Kárpátalján. Az úton el is mesélte, hogy az a különbség Magyarországon és az itt vezető magyar sofőrök közt, hogy míg Magyarországon a józan ember vezet egyenesen és a részeg kacskaringósan, itt pont fordítva van, mert olyan rosszak az utak. Jó egy órás utazás után ért a Cantabile énekkarral a Fabotó citerazenekarral és Pándy Árpád,  nagykaposi nagytiszteletű úrral a busz Újbátyuba. 

Ott a tiszteletes, Mező Miklós és a gyülekezet nagy része várta már a kaposiakat a 2006-ban épített imaházában. A liturgiát a vendég lelkész, míg a hirdetéseket a helybeli református lelkész szolgáltatta. A zenés Istentiszteleten először a Cantabile énekkar énekelt, majd a Fabotó citera zenekar tagjaival a 378. dícséret Osváth Viktor féle háromszólamú kórusfeldolgozását, ezután az újbátyui református kórussal közösen, majd külön a bátyui-újbátyui kórus énekelt.

A gyülekezet prezsbitériumát, az ottani kórus tagjait és a vendégeket is várták egy szeretetvendégségre egy közeli farmra, ahol egy igazán jó társasági és ismerkedési délutánt tölthettünk. Nagy szeretettel fogadtak, és oly áldozatot hoztak értünk, hogy feltettük magunkba a kérdést: Megérdemeltük mi ezt?

Ha magyar közösségről van szó, akkor igen! Mindannyian megérdemeljük a törődést! Kívántam ezért mint Petőfi Programos  ösztöndíjas én is Isten áldásával sok erőt és kitartást, nemcsak a fennmaradáshoz, hanem a közösség tevékeny munkájához.

Visszafele azért egy nem várt esemény még fogadott minket a határon! Ha lehetett volna kamerázni megtettem volna! A határőrségnek játszott a Fabotó citerazenekar, annak fejében, hogy átengedjék őket citerástul a határon! Ilyen élménydúsra sikeredett hát ez az összetartás...