Jelenlegi hely

Vers az, ami összeköt

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
A költészet pedig kortalan, nemtelen, mindenkit megérint, aki lelke mélyére tekint.

2015. szeptember 28-án a lévai magyar asszonyok ligája és a Reviczky Társulás irodalmi szakosztályának közös összefogása révén irodalmi délutánt szerveztek a Reviczky házban. Az eseménynek a Generációk verselése nevet adták, melyet azért is választottak, mert egészen a legapróbbaktól kezdve a legidősebbekig mindenki elszavalhatta az általa választott kedves verset. A délután folyamán először a legkisebbek, az óvodások mondták el kedvenc versüket, mondókájukat, majd a lévai magyar alapiskola diákjai folytatták a verselést.

A rendhagyó irodalmi órába a Czeglédi Péter Református Gimnázium diákjai is bekapcsolódtak, akik nemcsak szavalattal, hanem megzenésített versekkel is készültek.

Ezután Újvári László, lévai nyugdíjas, drámapedagógus köszöntötte a versszerető egybegyűlteket. Elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy a Reviczky Ház megtelt az irodalom, a versek iránt érdeklődőkkel, kedvelőkkel, és hogy a legapróbbak is csatlakoztak e szép, nemes eseményhez.

A délután folytatásaként már a felnőttek és szépkorúak vették át a szót. Az estébe nyúló irodalmi óra kapcsán nagy öröm volt hallgatni a sok gyönyörű magyar verset. Hallottunk műveket Benedek Elektől, Túrmezei Erzsébettől, Wass Alberttől, Mécs Lászlótól, Ady Endrétől és még sok más magyar költőtől. Egyes versek mosolyt fakasztottak a résztvevők arcára, míg más versek a magyarnak való megmaradásra szólítottak fel, és akadt olyan is, amely könnyet csalt az emberek szemébe.

"A versolvasás olyan, mint a komolyzene. Kevesek levegője, élvezeti forrása, az érzékenyek orvossága, a megérintettek otthonra találása.." (Zalán Tibor)

 A rendhagyó irodalomóra során nagyon sok szép verset, gyönyörű szavalatot hallhattunk, amely melegítette minden magyar ember szívét, aki részt vett az eseményen. Nagy öröm volt számomra, hogy mint Petőfi Sándor ösztöndíjas ennek én is részese lehettem.

A megzenésített versek egyike ide kattintva meghallgatható.