Jelenlegi hely

Zsil-völgyi események szeptember végén

Kulturális rendezvények: Lupény - Vulkán - Petrozsény

/ Fülöp Ágnes /
fulop.agnes képe
A VIII. Hunyad Megyei Magyar Napok keretein belül 2017. szeptember 29-30-án Lupény - Vulkán - Petrozsény városában egymást követték a kulturális rendezvények, melyekre a szervezők szeretettel várták a helyi és környékbeli lakosokat. Minden látogató megtalálhatta a saját érdeklődési körének megfelelő programot.

Az első héten, mikor megérkeztem Lupényba, egy idős hölgy a következő szavakkal fogadott: „Nálunk itt a Zsil-völgyében nem történik semmi, ha mégis, akkor egyszerre minden”.

Némi túlzásnak éreztem ugyan, de szeptember végén, a Hunyad Megyei Magyar Napok keretein beül megtapasztalhattam a Zsil-völgyi sokadalmat.

A lupényi szüreti bál délután 5 órakor vette kezdetét a magyar tagozatos diákok műsorával. A gyerekek Orosz Erzsébet óvónő vezényletével adtak elő ismert népi játékokat, népdalokat tánccal kísérve, majd Talapin Tímea citerajátékával fejeződött be a műsor.  Az est további részében a tánc, mulatozás és beszélgetés vette át a főszerepet. A hajnalig tartó mulatságban kicsik és nagyok ugyanolyan jól érezték magukat.

Az est folyamán lehetőség nyílt minden résztvevő számára, hogy segítő kezet nyújtson a magyar tagozatos diákoknak tankönyveik beszerzéséhez. Adománygyűjtés keretén belül a szülők, pedagógusok, gyerekek által készített ajándéktárgyakat lehetett megvásárolni, ezzel segítve a harmadik évfolyamon tanuló diákok tanulmányi előremenetelét.

A hangulatot, a közösséghez tartozás érzését képekkel nem lehet visszaadni, így ezúton szeretnék biztatni minden érdeklődőt, hogy jövőre jöjjön el és vegyen részt a lupényi szüreti bálban.

A hajnal hamar eljött, de a pihenés váratott magára. Veszprémi származásúként, mikor értesültem róla, hogy a „Királynék városából” Vulkánba érkezik a veszprémi Gizella Nőikar, izgatottan vártam, hogy halljam városom képviselőinek hangját, bár egy percre is otthon legyek Veszprémben. A kórus 2002-ben alakult, szakrális és világi műveket adnak elő a reneszánsztól a 20. századig, Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezetésével.

 

Alighogy véget ért a koncert, már újra Lupény felé tartottunk, ahol a Háromszék Táncegyüttes „Két kezem forgatta, szívem táncoltatta” című előadása volt látható. A Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgyön alakult 1990-ben, azóta az Erdélyben fellelhető népzene és néptánc hagyományok minél szélesebb körben való bemutatásán dolgoznak. Az előadás közben a néző akarva-akaratlanul is a színpadon érezte magát. A táncegyüttes tagjai által nyújtott élmény leírhatatlan, képekben nem adható vissza. A közönség soraiban több nézőnek könny csordult a szemébe, hisz saját szülőhelyük hagyományos lépéseit, ritmusait fedezték fel a táncosok által előadott darabban.

 

Kifele menet a veszprémi Gizella Nőikar spontán acapella koncertet adott, ami a fergeteges táncelőadás után még nagyobb kedvet csinált a kórus másnapi petrozsényi koncertjéhez.

A nap nem ért véget, újra útra keltünk, és Petrozsényig meg sem álltunk, ahol a katolikus templomban este egy különleges duett, Potyó István kolozsvári orgonaművész és Réman Zoltán szaxofonista adott koncertet.

Az elmúlt két nap eseményei leírhatatlan élményt nyújtottak számunkra. Az első mondatban bevezetésnek szánt jó tanács valóban igaz. A szürke hétköznapok monotonitását a kulturális rendezvénysorozat megtörte. Zsil-völgye újra zengett a magyar zene és tánc ritmusától.