Jelenlegi hely

"Adj, király, katonát!" - csoportos ifjúsági vetélkedő Zsobokon

/ Becske Adrienn /
becske.adrienn képe
Február utolsó napján a Zsoboki Általános Iskolában is megtartották a Magyar Ifjúsági Tanács által idén 11. alkalommal megszervezett „Adj, király, katonát!” csoportos ifjúsági vetélkedő helyi szakaszát.
adj, király, katonátadj, király, katonátadj, király, katonátadj, király, katonát

A magyar közösség rohamosan fogy nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Ennek oka – az elköltözések, vegyes házasságok mellett – a gyermekvállalási kedv hiánya. Az Áldás, népesség mozgalom ezen a szemléletmódon kíván változtatni, melyhez az elmúlt időszakban csatlakozott a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) is. Az Adj, király, "katonát!" elnevezésű vetélkedő e mozgalomhoz kapcsolódik. Célja, hogy a résztvevőkben az összeállított verseny-anyag elolvasása után felértékelődjék a család szerepe. A vetélkedők által a családközpontú életszemlélet közvetítése a cél, és a gyermek szerepének kihangsúlyozása a család, a társadalom szempontjából. A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg, azt a réteget, mely a kamaszkor küszöbén, annak az elején egy még alakítható élet- és világszemléletet feltételez.

A verseny anyaga füzet formájában jelenik meg minden év novemberében. E kiadványt a regionális szakaszok szervezőinek, és az érdeklődő iskolákhoz juttatják el a szerevezők. A vetélkedő menete általában a következő: a bejelentkezések után minden gyerek kap egy füzetet, amiben különféle irodalmi művek: mesék, versek, verses mesék stb. szerepelnek. A füzet tartalmának elolvasása után sor kerül a helyi szakaszra. A vetélkedőn a gyerekek három fős csoportokban versenyeznek, mely csoportok a verseny napján véletlenszerűen, sorshúzással alakulnak meg. Minden helyi szakaszból a nyertes család tovább jut az országos döntőre, ami általában márciusban van Székelyföldön és/vagy Kolozsváron. Az országos döntőn kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekek egy nyári táborozáson vehetnek részt Székelyföldön. A vetélkedő úgy módszereiben, mint kivitelezésében eltér a megszokott iskolai versenyektől. A szervezők célja az ismeretek felmérése mellett a jó hangulat, és az, hogy a gyerekek élményekkel térjenek haza.

30 diák részvételével a zsoboki iskola idén első alkalommal csatlakozott a vetélkedőhöz. A ,,családalapítások" után kezdetét vette a megmérettetés, mely során kiderült, hogy a gyerekek jól felkészülten érkeztek. A vetélkedőn jó hangulat alakult ki, amolyan családias. Nagyon élvezték a villám kérdéseket, amikor a gyorsaság is számított, bár a csapatok itt veszítettek a legtöbb pontot, hiszen még azelőtt elkezdtek rohanni, hogy befejeztük volna a kérdést. A lufis játék vidámra és hangosra sikeredett, a „Legyen Ön is nagycsaládos!” vetélkedő pedig igazi meglepetéseket tartogatott a továbbjutók tekintetében. Segítőtársaim voltak Veres Krisztina magyartanár, Vida János történelemtanár és Mihály Elvira gyógypedagógus.

A továbbjutó család a „Mese az erdőről” csapata lett Kovács Katalin, Török Gergő és Varga Adrián részvételével, akik izgatottan várják a további megmérettetést.

Senki sem távozott azonban üres kézzel. Az ajándékokon kívül magukkal vitték a vetélkedő jó hangulatát, az élményeket, és remélhetőleg szívükbe zárták “a legnagyobb kincseket, amiket az ember számára megteremtett az Isten: a jóságot, a szeretet és a békességet."