Jelenlegi hely

Adventi utakon, közösen

/ Papp Gyula Attila /
papp.gyula.attila képe
A tavaly útnak indított és a visszajelzések alapján nagy sikernek örvendő „Közös utakon” ifjúsági istentiszteletes körutat ismételte meg az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyesület (ODFIE) tizenhárom lelkes tagja. Hat egyházkörben léptek fel advent első hétvégéjén: Aranyosrákos, Sepsiszentgyörgyön, Homoródszentmárton, Székelyszentmihály, Nyárádgálfalva, majd végső állomásként a medgyesi unitárius templomban. Advent első vasárnapján egy 13 fős csapattal ifjúsági istentiszteletes körútra indultak. A hétvégén hat egyházkörben, hat helyszínen, hat ifjúsági istentiszteletet tartottak és az volt a céljuk, hogy a körúton minél több embert magukkal hívjanak a közös utakra az „Itt vagyok” kijelentés jegyében. A szereplők igét hirdettek és vallomást tettek hitükről szóban és dalban.
Közös utakonKözös utakonKözös utakonKözös utakon

A körúton megemlékeztek Leonard Cohen-ről is, akinek utolsó albuma „You Want It Darker” címmel jelent meg októberben. A címadó dalt átjárja a szenvedés és halandóság miatt érzett szomorúság, s mégis: mintha minden eddiginél erősebben remélne Cohen Istenben. A dal utal a Kádisra és a Miatyánkra is – középpontjában a sejtelmes héber szó áll: hineni, ami annyit jelent: „Itt vagyok”. A hineni erős utalás az ószövetségi jelenetre, amikor Isten megakadályozza, hogy Ábrahám feláldozza fiát, Izsákot. A hineni ebben a dalban inkább azt fejezi ki, hogy Cohen próbálta megérteni Istent, próbált elszámolni az életével, és azt mondta Istennek: „Itt vagyok – készen állok.”

A fentebb idézet Cohen-dallal fogadta az ODFIE csapata a medgyesi unitárius templomba érkező vendégeket. Fülöp Júlia lelkész köszöntötte az érdeklődőket, elmondta, hogy gyerekkorában Medgyes neki a Kánaánt jelentette, mivel a nagyszülei ide jártak piacozni és mindig vásárfiával tértek haza. Az emlékezetében úgy maradt meg a dél-erdélyi város, ahonnan csak jó dolgok származnak. Majd megosztotta adventi gondolatait: a Fény havában egy kicsit mindenki jobban szeret, kérve a hallgatóság tagjait, hogy mutassuk meg, nem csak decemberben tudunk egymásra boldogan, örömtelibben nézni.  A hétvégén, a folyamatos úton levésben otthont leltek, eggyé lettek a felkeresett kisebb-nagyobb közösségekkel. Az ifjúsági istentisztelet alapigéje Sámuel elhívatása volt, akit mint az Úr fiatal szolgáját szólított meg az Isten.

Az ifjúsági istentisztelet során az ODFIE-sek megosztották ünnepi gondolataikat egyenként, közben egy-egy dallal segítve az elhangzott gondolatok elmélyítését. Felcsendült többek között a Quimby-től „Lámpát, ha gyújtok”, a Republictól az „Erdő közepében” és más jól ismert dalok, amelyeket a közönség együtt énekelt az előadókkal, akik olyan élményt nyújtottak, amelyre sokan emlékeznek majd.

Az előadás végén a medgyesi unitárius egyházközség lelkésze, Markos Hunor Elemér köszönte meg a hangulatos, gyertyafényes előadást, amely ráhangolta a közösséget az adventi készülődésre. A „Közös útjakon” főtámogatója a Bethlen Gábor Alap volt.