Jelenlegi hely

Bálványosi Búcsú

/ Hock Judit /
hock.judit képe
Gyimesek-völgye több kisebb településből, helyi megnevezéssel "patakokból" áll. A bálványospataki katolikus kápolna hívői szeptember 14-én a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére emlékeztek, a gyermekekkel pedig dalokat, verseket tanultunk az eseményre.
A bálványosi kisiskolásokÜnnepi szentmiseVerstanulásVirágkereszt a Kápolna bejáratánál

Bálványosi Búcsú – 2016. szeptember 14.

Bálványospataka Gyimesek völgyéhez tartozó, hegyi patakokban, vadregényes lankákban gazdag tájegység.

Minden évben szeptember 14-én tartják a Bálványosi – Búcsút, amely dátum a Szent Kereszt fölmagasztalásához kapcsolódik.  A keresztény eseményhez tartozó gyimesi hagyomány, a Bálványosi Búcsú megtartása, amelynek keretében a kápolna ünnepi szentmisének ad otthont.

A Szent Kereszt fölmagasztalásának rövid története:

Szent Ilona császárnő megtalálja 326-ban Jézus keresztjét a kálvárián. Ezen a helyen őrizték a szent fát egy erre a célra épített templomban. 614-ben a pogány perzsák elrabolják a Megváltó keresztjét. Fájdalom! Milyen vakság!

Istennek hála, mert a keresztfa nem maradt sokáig pogány kézben, 628-ban már újra a miénk. A keresztény-görög császár Heraklium maga, ünnepélyes diadalmentben viszi vissza a jeruzsálemi templomba üdvösségünk szent jelét. Ekkor lett fölmagasztalva a Szent Kereszt. Azóta ünnepeljük mi a keresztények a Szent Kereszt fölmagasztalásának ünnepét.

Ó, áldott fa, szent keresztfa. Rajtad függött valaha, a Világnak váltsága. Köszöntünk ma mindnyájan. Üdvözlégy szent keresztfa! [1]

A szent kereszttel kapcsolatos énekeket és verseket tanultunk a Bálványosi Iskola tanulóival a hagyományőrző eseményre. A verstanulás kiemelt természetét az jelentette, hogy a gyermekek román nyelvű iskolába járnak, és magyarul kizárólag otthoni környezetben beszélnek.

A Bálványosi Búcsú programja az alábbiak szerint állt össze:

A délelőtt folyamán megérkeztek több gyimesi település hívői a Bálványosi Kápolnához. A gyermekek előadására a szentmisét megelőzően került sor. Az alsó tagozatosok elszavalták a Kanizsai Nővérek Gyűjteményéből a Szent Keresztfa című költeményt, majd a nagyobbaktól Reményik Sándor Kereszt című vers következett.

Az ünnepi szentmisét Faragó István, főcelebráns és ünnepi szónok vezette. A szentmisén jelen voltak még: Berszán Lajos, tiszteletbeli kanonok, lelki igazgató a Szent Erzsébet Iskola vezetője; Szilveszter Imre, hidegségi plébános úr; Salamon József, gyimesbükki plébános úr; Hanuleac Tamás, gyimesbükki segédlelkész.

A Búcsút követően ünnepi lakomára készültek a gyimesiek, finom húsleves, friss „pityókóskenyér” fogadta otthon a hazaérkezőket.


[1] Dr. Teleki Béla SJ: Szavalókönyv, Becse 1979, Szeged 1992, Betli Bt, Szeged, 32-33. Oldal