Jelenlegi hely

Daruvári Magyar Kultúra Napja 2016

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
A Daruvári Magyarok Közössége hagyományosan ősszel tartja kultúrnapját, melyen kórusuk és baráti közösségeinek hagyományőrző csoportjai műsorral kedveskednek a vendégeknek.
Kiskőszegi néptánccsoportImpress mazsorettekSziracsi osztrákok és németek közösségePiszanicai magyarok kórusa és tamburazenekara

Idén is több mint százan jöttek el, hogy együtt ünnepeljék magyarságukat. A rendezvényen részt vettek a daruvári magyarokat támogatók is, így üdvözölhettük Jankovics Róbertet, a magyarság parlamenti képviselőjét és Vladimir Bileket is, a cseh és szlovák kisebbség parlamenti képviselőjét. Daruváron élnek a legnagyobb számban cseh nemzetiségűek Horvátország területén, a magyar közösség velük is jó kapcsolatot ápol. A magyar rendezvényeket a város is támogatja, így Dalibor Rohlik, Daruvár polgármestere is jelen volt, valamint a Daruvár-Papuk Térség Turisztikai Egyesület képviselői.

A program rendkívül sokszínű volt, magyar rendezvényen először köszönthettünk nem népi hagyományokat őrző vendégfellépőket is: az Impress mazsorett csoportjai – melynek tagja a legfiatalabb daruvári magyar is, a 4 éves Renáta, lendületes előadásukkal csaltak mosolyt az arcokra.

A piszanicai magyarok kórusa és tamburazenekara a tőlük megszokott magas színvonalú, vidám dalcsokorral hangolta táncra a vendégsereget. A táncos hangulatot a kiskőszegiek néptánccsoportja fokozta. A daruváriaknál már hagyománnyá vált, hogy a más kisebbségekkel való jó együttműködés példájaként meghívnak egy másik kisebbségi fellépőt is. Idén a régió legfiatalabb közösségét – a csupán egy éve, de annál aktívabban működő -Sziracsi Osztrákok és Németek Egyesületét kérték fel tevékenységük bemutatására. Így a kulturális programsor zárásaként német dalokat hallhattunk.

A magyar közösség idén egy különleges vendéget is fogadott, Domján Zsuzsanna a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagja, népi iparművész, először látogatott el hozzánk. A magyar hímzések kultúráját megismertető és megőrző szakkörünk vezetőjeként fog tevékenykedni Daruváron, és bízunk benne, hogy közösen további lépéseket tehetünk a magyar hagyományok őrzésére.