Jelenlegi hely

Farsangi programok Fogarason és Halmágyon

/ Hollanda Tímea /
hollanda.timea képe
A 2017-es esztendőben február közepétől a fokozatosan megenyhülni látszó tél, már már a tavasz legelső jegyeit is megmutatta, a még mindig fehér kucsmát viselő Fogarasi havasok lábánál. Ezen időszak rendkívül eseménydúsnak bizonyult a fogarasi és a halmágyi magyar közösségek felnőtt és gyerek tagjai számára egyaránt. A következő sorokban időrendi sorrendben szeretnék beszámolni a Petőfi Sándor Program társszervezésében sikeresen lebonyolított farsangi programokról.
XXV. Farsangi Kosarasbál FogarasonA Csala kürtje fúvószenekar műsora a XXV. Farsangi Kosarasbálon FogarasonA fakultatív magyar oktatásban résztvevő gyerekek közös fotója a bálonFarsangi mulatság gyerekeknek Halmágyon

Február 18-án a Halmágyi Evangélikus Lutheránus Egyházközség gyülekezeti termében került sor a már hagyományosnak mondható gyerek farsangi mulatságra. Ezen esemény az adventi és karácsonyi játszóházakhoz hasonlóan egy igazi családi programnak bizonyult, melyre a szülők, nagyszülők is elkísérték cowboyoknak, pókembereknek, hercegnőknek és kalózoknak is beöltözött gyerekeiket, unokáikat. Ameddig a terem közepén zajlottak a különböző gyerek programok, vetélkedők, addig az idősebb generációk az asztaloknál ülve társaloghattak, megkínálva egymást finom süteményekkel, innivalókkal melyeket gondosan előkészítve hoztak otthonról, akár csak azt a sok értékes nyereményt, melyeket tombola húzás során sorsoltunk ki.

Február 19-én a fogarasi Magyar Ház Babits Mihály termében a helyi  evangélikus gyülekezet, a rendhagyó módon itt megtartott istentiszteletet követően teadélutánt szervezett, mely eseményen nagy számban vettek részt más gyülekezetek hívei is. Egyfajta ökumenikus rendezvény volt ez, melyre kivétel nélkül mindenki hozott valami finomságot otthonról. A már már kora estébe belenyúló együttlét során végig gyönyörűen csengő magyar népdalok és nóták szóltak a teremben.

2017 február 25-én sikeresen megrendezésre került a XXV. Farsangi Kosarasbál Fogarason, a Petőfi Sándor Program társszervezésében. A rangos eseményen közel 300 személy vett részt. A zenét a gyergyószentmiklósi Melody Band szolgáltatta. Meghívott előadóként fellépett az I. Fogarasi Magyar Napon már megismert baróti Csala kürtje fúvószenekar kiegészülve székelyzsombori és nagybaconi fúvósokkal. A hajnalig tartó fergeteges mulatság hangulatát a maszk parádé, a táncverseny és a tombolahúzás is emelte. A rendezvény teljes bevétele a fogarasi magyar közösség bejegyzett civil szervezetét, a Babits Mihály Alapítványt illette, melyet a fakultatív magyar óráknak és más közösségi eseményeknek is helyet adó Magyar Ház fenntartására és téli fűtésére fordítanak majd.

Habár egy picit kilóg a hagyományos farsangi időszakból, operatív meggondolásból március 7-én szervezünk farsangi mulatságot a Petőfi Program keretében működő fakultatív magyar nyelvoktatásban résztvevő gyermekek számára. Ezen alkalmat egy nőnapi megemlékezéssel, ünnepséggel is szeretnénk társítani, melyre szeretettel várjuk a gyerekek szüleit és nagyszüleit is a református egyház gyülekezeti termébe.