Jelenlegi hely

Folytatódik a tánc a kajdanói vasárnapi iskolában

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
A Beregrákosi Református Parókia hétvégén is megtelik élettel, hiszen a kajdanói vasárnapi iskolások itt tanulnak, azaz játszva tanulnak szombatonként. A szervezők idén is bevonták a helyi Petőfi-ösztöndíjasokat, így havi egy szombaton a néptáncé, a népdaloké és a néphagyományoké a főszerep.
Szeptemberi, októberi népi kalendáriumTánctanításNépdal tanulásNagy kedvenc: a seprűs játék

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kárpátaljai Beregrákoson hogyan segítik az ukrán iskolába járó, de a magyarul tanulni vágyó, a magyar kultúrához kötődő gyerekek tanulását (korábbi anyagunk ezen a linket érhető el!). Idén szeptemberben új megközelítéssel, még több játékkal fűszerezve próbálják a kajdanói gyerekeket a magyar nyelv elsajátítására, magyar hitgyakorlásra ösztönözni. Tihor Melinda hitoktató, ifjúsági és gyermekmunkás, Tóth Tímea magyar tanár és Szpacsinszka Katalin önkéntes egy keretmesébe ágyazta a következő alkalmak foglalkozásait.

A mese szerint egy kutatócsoport hatalmas felfedezésre tett szert, de amikor felszállt a gépük, hogy hazavigyék a megszerzett tudást, az összes dokumentum kiesett a repülőből. A fontos iratok bennszülöttek földjén landoltak, akik nem tudták, hogy mi ez a sok "vacak", ezért szétvágták az összeset. A kutatók megpróbálták visszakérni a ficnikre aprított, kincset érő papírokat, de a bennszülöttek nem adták, csak egyetlen feltétellel. Azt mondták, ha a kutatók találnak egy ügyes gyermekcsoportot, akik vállalják, hogy hétről-hétre teljesítik az általuk megadott feladatokat, akkor minden megoldott feladvány után visszaadnak egy-egy részletet a dokumentumokból. A kajdanói gyerekek bátran vállalták a megmérettetést, és már három darabot vissza is szereztek a fontos kutatási anyagból.

Simoncsics Pál ungvári ösztöndíjast és engem arra kértek a szervezők, hogy havonta egyszer mi is tartsunk foglalkozást a gyerekeknek. Első alkalmunk során a népi kalendáriumból emeltünk ki jeles alkalmakat, úgy mint a szüreti mulatságokat, a betakarításhoz kapcsolódó napokat, de meséltünk a népi időjóslásról is, miközben új szavakat, kifejezéseket tanultunk: juhász, kondás, szüret, szőlő, Lőrinces dinnye.

          

          

A szürethez kapcsolódó népdalok mellett jól meg is táncoltattuk a gyerekeket, utána pedig jöhetett a megérdemelt játék, már-már közkívánatra: a seprűs tánc*. Nagyon szeretik ezt a játékot a gyerekek, mert a véletlen dönti el, hogy ki marad a végén egyedül a seprűvel, hiszen nem tudják előre, mikor áll meg a zene.

Jövő hónapban, október 8-án a II. Beregrákosi Szüreti Mulatságon találkozunk a kajdanói vasárnapi iskolásokkal.

* A seprűs játékban a gyerekeknek az a feladata, hogy körben állva folyamatosan táncoljanak, amíg a zene szól, és közben kézről kézre tovább kell adniuk egy seprűt. A zene megállításakor, akinek a kezében van a seprű, kiesik. Így a végére egyre kevesebb gyermek áll a körben, míg a végén egy marad. A legtöbbször azért két győztest hirdetünk. :)