Jelenlegi hely

Gyermeknapi mulatság Vizaknán

/ Bajusz Erika /
bajusz.erika képe
Mentorom, Csiki – Mákszem Lóránd Tiszteletes Úr segítségével az iskolacsengő hangját kicsit meg nem hallva, mi még egy cseppnyi vakációt és mulatságot hoztunk el a gyermekeknek szeptember 17-én, szombaton egy gyermeknap keretében. A hét elején lelkes fiatalokból álló csapat járta körbe a kisváros magyar ajkú csemetéit egy meghívóval, mellyel egy gyermeknapra hívtuk el őket. A program célja azon túl, hogy szórakozással gazdagítottuk a gyermekek szombatját, az volt, hogy megismerkedjünk. Én, mint a város új lakója, megismerjem a helyi gyermekeket, emellett pedig biztosítani tudjunk nekik olyan alkalmat, ahol magyarul beszélgethetnek, magyar közegben és közösségben játszhatnak, és valami pluszt vihetnek haza, úgy élményt mint egy keveset a magyarságból, népszokásokból.
Megy a gőzösSüni készítésCsoportképPalacsintázunk

Mindeközben szombaton elindultak a Káté-, és vallásórák három csoportban. Reggel az első- és másodéves Káté órák követték egymást, majd a kis gyermekek vallásórájával zártuk a délelőttöt. Ezt a lelkes kis csapatot vártuk vissza délután 4 órától. Mintegy 14 csöppséggel indult el a program, 6-11 éves korosztállyal. Nagy örömünkre egy gyülekezeti tag Nagyszebenben élő unokája is ellátogatott hozzánk. Gyermekjátékokkal és ismerkedéssel kezdődött a móka, volt „Megy a gyűrű vándorútra", „Ki vagyok én játék és fogócska", de a „Megy a gőzös Vízaknára" sem maradhatott ki, mely vonattal elutaztunk a Magyar Népmesék világába. A sündisznó című mesét néztük meg, és dolgoztuk fel a következő egy órában, amikor is kézműves foglalkozás keretén belül süniket készítettünk, és helyeztük el őket a mesebeli erdőinkbe. Emellett arcfestéssel kedveskedtünk a gyerekeknek, mely a vártnál nagyobb érdeklődésnek örvendett. Voltak, akik cicává, pillangóvá, macivá vagy krokodillá változtak át, míg mások kedvenc mesefigurájuk lehettek egy délután erejéig. Míg mi játszottunk és tanultunk kicsit, addig a vízaknai Református Gyülekezet lelkes önkéntesei palacsintát sütöttek nekünk. Több mint 100 palacsinta készült lekváros és csokis ízesítéssel. Az uzsonna elfogyasztása és teázás után, a napot egy utolsó ügyességi játékkal zártuk.

Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a kicsik és nagyok is jól érezték magukat, együtt nevettünk, játszottunk és tanultunk. A program folytatódik, ha nem is minden szombaton egy gyermeknap megszervezésével, habár mondanom sem kell, hogy a gyermekek ezt kérték tőlünk, de havonta lesz egy Magyar Népmese délután, amikor is egy kiválasztott mesét fogunk feldolgozni, megnézni vagy elbábozni, eljátszani, lerajzolni.

Köszönet a szülőknek, akik elhozták a gyermekeket, a gyerekeknek, akik eljöttek, és tiszta szívvel, lelkesen fogadták a programot.

Külön köszönet illeti azokat az önzetlen segítőket, akik időt és energiát nem sajnálva ott voltak az előkészületekben, és segítettek a program sikeres lebonyolításában.

Szervezők és segítők: Csiki-Mákszem Lóránd (Református lelkipásztor), Csiki-Mákszem Enikő (Tanítónő), Bíró Gyöngyi, Fekete Enikő, Szőlősi Mónika (Presbiterek), Fekete Delinke, Wilhelem Melinda, Wilhelem Gyöngyi, Ferencz Gizi, Papolczi Imola (Önkéntesek), Bajusz Erika (Ösztöndíjas).

Fotók: Ferencz Izabella és Ferencz Tünde