Jelenlegi hely

Hajdúhét – Nagyszalontai Magyar Napok

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
Sportnap, egészségnap, konferenciák, jeles meghívottak, színházi est, majd a hét csúcspontja, a kolbászfesztivál - egy héten át peregtek az események Nagyszalontán, a 14. alkalommal megrendezett Hajdúhéten.
hajduhethajduhethajduhet

Bocskai István fejedelem 410 évvel ezelőtt telepítette le 300 hajdúját Nagyszalontán, egy mocsaraktól takart, biztonságos kis településen. A hajdúk védték az országhatárt, és építették az új otthont családjaik számára. Dolgoztak, mulattak, családot alapítottak, jövőt terveztek. Ennek állít emléket a Hajdúhét, amikor a városalapítók leszármazottai a mindennapi teendők mellett együtt szórakoznak, és terveznek jövőt, figyelnek egymásra, a családra vagy a saját egészségükre. Kicsit virtuskodnak, kicsit vetélkednek, és nagyot szórakoznak.  

A Hajdúhét első napján ingyenes egészség-felmérést kínáltak a lakosságnak, másnap pedig a sporté volt a főszerep. Szerdán az üzletemberek tanácskoztak, befektetési lehetőségekről és finanszírozási módokról kaptak információt. Csütörtökön az Ünnep kapujában elnevezéssel a közelgő bicentenáriumi Arany emlékévről tartottak megbeszélést. A Hajdúvárosi Esték keretében Nógrádi György politológus tartott előadást, Katus Attila az egészséges életmódról beszélt az érdeklődőknek, Náday Andrea helyi pszichológus a családrajzokat elemezte, és a családanyák sikerének titkát fedte fel. Pénteken a Budapesti Fogi-színház előadásán szórakozott a telt házas közönség. Szombaton délelőtt kolbászfesztivál zajlott, s közben fellépők sorakoztak a szabadtéri színpadon. Az estet s a Hajdúhetet könnyűzenei koncert zárta.

Az egész hetes rendezvénysorozaton több ezer szalontai magyar és több száz, a környező településeken élő magyar család szórakozott együtt.