Jelenlegi hely

Kulcsemberek találkozója Nagybányán

/ Varga Orsolya /
varga.orsolya képe
2017. szeptember 4-én Kulcsemberek találkozójára került sor Nagybányán a Teleki Magyar Házban. A Teleki Magyar Ház programszervezőjének indíttatására Máramaros megyéből majd 50 ember jött el, mind az Iskolánkért, Gyermekeinkért Egyesület és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Máramaros megyei szervezete részéről, voltak a történelmi Máramarosból, a Bányavidékekről és az avasi területekről.
Körbeszélgetéskulcsemberek beszélgetnek

A találkozó fő célja volt, hogy a jelenlévők jobban megismerjék egymást és mások munkásságát, kinek mi az erőssége, amivel a magyar közösséget támogatni tudja. Körünkben volt tanfelügyelő, iskolaigazgató, óvónő, tanítónő, tanár. Olyan szakemberek, akiknek nagyon fontos szerepe van abban, hogy a Máramaros megyei oktatás megmaradjon, színvonala növekedjen.

„A 15 éve működő Teleki Magyar Ház már évek óta nemcsak Nagybányáról szól, hamar rájöttünk arra, hogy a vidék számára is fontos programokat szerveznünk, fontos együtt dolgoznunk olyan problémák megoldásában, mint az anyanyelvű oktatás népszerűsítése, vagy kulturális, ifjúsági és gyermekprogramok tájoltatása. Kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezünk, tevékeny közösségi emberekkel, akikre építhetünk a szervezés során, de akiket személyesen nem minden esetben volt alkalmunk eddig megismerni. Az indító ötlet tehát az volt, hogy végre személyesen is megismerhessük őket, egymást – nyilatkozta az ehirmondo.ro-nak Markó Hajnal, a Teleki Magyar Ház programszervezője, a találkozó megálmodója.

Több fontos pont említésre, megbeszélésre került, ezek között volt a Vándorbölcső program. A programban jelenleg 2 bölcső igényelhető, de reményeink szerint jövőre még egy bölcsővel tudják segíteni a gyermeket váró szülőket. Ezeket a bölcsőket bárki ingyen igényelheti Máramaros megyében, mindössze egy igénylőlapot kell hozzá kitölteni.

A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjába becsatlakozott Máramaros megye is, ennek eredményeként 115 iskolakezdő kisgyermek részesül ösztöndíjban, amit a 12. Főtér Fesztivál keretében, szeptember 15-én adnak át az ösztöndíjat megpályázott gyermekeknek, szüleiknek.

Megtudtuk, hogy a Rákóczi Szövetség ezen felül, idén karácsonykor az iskolába készülő óvodásoknak is kedveskedik egy ajándékcsomag formájában.

Emellett nagyon sok képzést szerveznek a Szövetség által, így Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház vezetője felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy 2017. október 20-22. között képzést tartanak a Házban, óvónőknek, tanítónőknek, a vegyes nyelvi környezetből érkező gyermekekkel való kihívások feltárására, miként s hogyan érdemes a felmerülő nyelvi gondokra reagálni.

Megemlítésre került az "Első Könyvem" című babanapló, amely a magyar családokat szeretné megszólítani, amiben a magyar értékek, és kultúra mentén lehet végigkövetni az újszülött első emlékeit. Elengedhetetlen, hogy a magyar anyukák, apukák, már ekkor lássák, hogy ebbe a közegbe érdemes és jó tartozni, nekik is és gyermekeiknek is.

Szó esett az idei első Máramaros Megyei Napokról, ami mindenképp folytatásra érdemes, sok pozitív vélemény érkezett vissza a rendezvénnyel kapcsolatban, melynek nem titkolt célja a hagyományteremtés, a magyar kultúra csepegtetése. Szeretnék a helyi tehetségeket, értékeket bemutatni, felvonultatni. Fontos, hogy élő kapcsolat alakuljon ki a települések között.

Legvégül, de nem utolsó sorban, szó esett a turizmus kérdésköréről. A Teleki Magyar Ház „Itthon - vagyunk” programjáról megtudtuk, hogy idén október-novemberben előadássorozaton lehet részt venni, ahol szó fog esni megyejáró honismeretről is többek között. A program folytatja a tájoltatást, köztük a nagybányai Talpalat néptánccsoporttal. Nagy hangsúlyt fektetnek a vidéki emberek idegenforgalmi képzésére, előadások megszervezésére a témában.

Összességében egy nagyon jó hangulatú, eredményes találkozó volt, amit mindenképp többször meg kell ismételni!