Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja

/ Bankó Anna /
banko.anna képe
"Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt!"

Január 22-én van a Himnusz szövegének születésnapja, s egyben a magyar kultúra napja is. Kölcsey Ferenc 1823-ban, a nemzeti újjászületés hajnalán írta meg.

Az Erkel Ferenc által megzenésített Himnusz első szabadtéri előadására 1844-ben, a Széchényi nevét viselő gőzhajó avatásán került sor. Bár a Himnuszt a magyar közmegegyezés tette nemzeti imádsággá, a Magyar Köztársaság alkotmányába csak 1989-ben került be.

A január 22-i megemlékezést 1985-ben Farsang Árpád zongoraművész javasolta, s 1989 januárjában a Hazafias Népfront Országos Tanácsa szervezte meg az első rendezvénysorozatot. Azóta minden évben megemlékezéseket tartanak, s ezen a napon adják át a Márai Sándor díjat is.

A csicsókeresztúri, és a vicei gyerekekkel együtt hallgattuk meg a magyar Himnuszt, majd felelevenítettük hagyományainkat, hogy ezáltal is erősítve a nemzeti tudatunkat.