Jelenlegi hely

Magyar nyelv és magyar szórvány napja a Csonkatorony tövében

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
A Magyar Nyelv és a Magyar Szórvány Napjáról emlékezett meg az Arany János Művelődési Egyesület és a Sinka István Kézműves Kör Nagyszalontán.
nyelv napjanyelv napjanyelv napjanyelv napja

A magyar nyelv tisztelete, szeretete nem lehet kérdéses Nagyszalontán, hiszen itt mindig választékos, bő szókinccsel rendelkeztek az emberek. Arany János, a legnagyobb szókinccsel rendelkező költő emlékét, műveit megidézve tisztelegtek a jelenlévők az anyanyelv előtt. A Magyar Szórvány Napja arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet azokra, akik nap mint nap megvívják saját harcukat a magyarság, a magyar kultúra megtartásáért. Az egyesület úgy határozott, hogy a szórvány napját nem megemlékezéssel, távoli ünnepléssel tölti, hanem megajándékozza azokat, akikre a figyelmet terelni kell, a szórványban élő gyermekeket. Árpád település iskolájának magyar tagozatos diákjai két csoportban érkeztek Nagyszalontára. Délelőtt az elemi osztályokba járó mintegy negyven gyermek látogatott az Arany-portára, szavalatot hallgatott az eperfa alatt, és meglátogatták a múzeumot is. Délután az 5-8. osztályosok érkeztek Árpád településről és Nagyzerindről. Ők már korábban bejárták az Arany-emlékhelyeket, így számukra az egyesület vetélkedőt szervezett.

A szórakoztató tudáspróbába bekapcsolódtak a nagyszalontai diákok is. A próbákat Balázs Izolda tanárnő állította össze, megoldásukhoz kellett ugyan ismerni az Arany verseket, de különösebb felkészültséget nem igényelt. A gyermekek remekül szórakoztak, a csapatok fej-fej mellett haladtak, csak a kérdezős játék során húzott el kicsit a szalontai csapat, megnyerve az első helyezettnek járó oklevelet. Egyébként minden jelenlévő fiatal könyvet, órarendet, emlékkártyát kapott, és a finom falatok sem hiányoztak az asztalról.

A délután második részében Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja tartott rendhagyó irodalomórát a diákoknak, majd a Toldi együttes táncházában oldódtak az árpádi, zerindi és szalontai fiatalok.

A jeles nap a magyar nyelvre és a szórványban élőkre irányította a figyelmet, azonban ez a figyelem nem ér véget naplementekor, hiszen az Arany-év márciusban kezdődik – dalát Gali Teréz segítségével már tanulta a gyermeksereg – s a szórványban élők is bármikor számíthatnak az Arany János Művelődési Egyesület segítségére, a kultúra, művelődés terén.