Jelenlegi hely

Magyarul tanulnak Banja Lukában

/ Bezzeg Gyula /
bezzeg.gyula képe
Elkezdődött a magyar nyelvtanfolyam Banja Lukában. Közel húsz hallgató szeretné elsajátítani a magyar nyelvet.
Banja lukai magyar nyelvtanfolyamBanja lukai magyar nyelvtanfolyamBanja lukai magyar nyelvtanfolyam

Már két hete annak, hogy elkezdődtek a magyar nyelvórák Banja Lukában. A tanfolyamot a banja lukai magyarok egyesülete, a  Magyar Szó indította el, melynek elnökasszonya Milivojević Irén, az órákat pedig Bezzeg Gyula tartja, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként.  Az órák heti két alkalommal zajlanak  a „kisebbségek termében”, ami egyúttal a Magyar Szó székhelye is.

Közel húsz „diák” vesz részt a tanfolyamon, és mivel az előző években is lehetőség nyílt részt venni  a magyar nyelvtanfolyamon, amit szintén a Petőfi Program ösztöndíjasa vezetett, így most már kezdő és haladó csoportra lehetett osztani a hallgatókat. Az akkori kezdők ma már társalgási szinten beszélik a magyar nyelvet.

A hallgatók többségének van magyar származása és magyar kötődése. Valakinek az édesanyja magyar, valakinek a nagyszülei vagy a dédszülei voltak azok. A diákok egy másik részének viszont nincsen magyar kötődése, csupán érdekli a magyar nyelv vagy a munkájában előreláthatólag tudja majd kamatoztatni ezt a tudást. Motivációul szolgál még az egyszerűsített honosítás utáni érdeklődés is. A korosztály is változó: fiatal egyetemisták, középkorú vállalkozók és nyugdíj előtt álló egyetemi professzorok egyaránt érdeklődnek a tanfolyam iránt, ami természetesen nagy örömünkre szolgál, hiszen így a csoportok is színesebbek. A haladó csoportban a szókincs bővítés, a még bonyolultabb nyelvtan elsajátítása a cél, illetve a jövőben szeretnénk, ha mindenki szabadon ajánlana különböző témákat az érdeklődési körének megfelelően, amiről kötetlenül társaloghatunk az órákon. A kezdő csoportban az alapok lefektetése az elsődleges feladat, így a már lezajlott órákon az üdvözlés, köszöntés témák szerepeltek a tananyagban.