Jelenlegi hely

Maradéktalanul Maradékon

/ Szabó Nóra /
szabo.nora képe
A vajdasági szórványban élő magyarok élete nem könnyű. Nap, mint nap találkoznak olyan akadályokkal, melyekkel egy anyaországi magyar, vagy egy többségi társadalomban élő személy nem találkozik. Ami másnál általános gondként nem merül fel, azzal egy kisebbséget képviselő magyar lakos együtt él.
A maradéki magyar tannyelvű alsós, összevont tagozat.Kirándulás Zentán az MNT támogatásával.A Zentai Városi Múzeumban.Zentai kirándulás a maradéki csapattal.

Ilyen gond, vagy inkább nehézség az oktatás kérdése. Vajdasági létem egyik fontos pillére Maradék, Szerémség egyik gyöngyszeme, ahol bár abszolút szórvány a magyar, mondhatni „szórványban a szórvány”, de annál nagyobb az akarás nyelvük fenntartásáért, fejlesztéséért. Tekintve, hogy munkám egyik fontos állomása ez a 2500 főt számláló falu, ezért ezt szeretném nagyítócső alá tenni.

Magyar oktatást tekintve, 1978 óta nem nyílt magyar tagozatos osztály Maradékon, csak anyanyelvápoló órák voltak 1993 óta. Ezért is mondható óriási áttörésnek, hogy 2015. szeptember 1-én megnyitotta kapuit a magyar tannyelvű alsós, összevont tagozat, mely 5 gyermekkel kezdett el dolgozni, később ez a létszám 6 főre nőtt. Mivel a gyerekek vegyes házasságú családokból származnak, így volt olyan diák, aki folyékony magyar tudással kezdte meg tanulmányait ebben az osztályban, de volt olyan tanuló is, akinek nagyon csekély volt a magyar tudása. Azonban az akarat, miszerint tanuljanak meg magyarul, ugyanúgy jelen volt a családokban.

2016. szeptemberében én is bekapcsolódhattam a magyar tagozatos osztály munkájába, részt vehettem a mindennapjaikban. Nyelvművelő órákat, kézműves foglalkozásokat tartottam a gyerekeknek és számos közösségkovácsoló, magyar nyelvre épülő játékos feladattal próbáltam színesíteni hétköznapjaikat. Szerencsére ez a folyamat nem áll meg, munkámat folytatni tudom, így idén is együtt dolgozhatok a gyerekekkel, tovább tudjuk mélyíteni az eddigieket.

Az elmúlt két évhez képest - amikor összevont tagozatban indult el a magyar oktatás – lehetőség nyílt egy külön, csak első osztályosokból álló tagozat indítására. Inđia község, a Tartományi Végrehajtó Tanács és a Magyar Nemzeti Tanács már áldását adta a tagozat megnyitására, még a minisztérium megerősítésére van szükség.

Bárdos Lívia osztálytanító szerint egy kombinált tagozatban sokkal nehezebb az oktatás, főleg, ha nagy a korkülönbség a diákok között, így nagy szükség lenne egy külön tagozat nyitására, amiben több szülő is egyetért.

A Branko Radičević Általános Iskola igazgatója, Čurčević Zvonimir már augusztusban kérte a magyar tagozat akkreditálását, de még várnak a válaszra. Addig is várják, hogy az elsősök megkezdhessék a külön munkát új tanítójuk mellett, akit Halász Hargita személyében ismerhet majd meg az ifjú csapat.

Bár a mindennapos küzdelem megvan és meglesz a tagozatok fenntartásáért, mégis minden érintett család bízik annak jövőjében, hogy igenis meg tud maradni a magyar nyelv egy maradéki iskola falai közt. Hiába szórvány a magyar Maradékon, ezekben a családokban maradéktalanul erős a hit, hogy a magyar nyelv hosszú évek múltán is felcsendül a tanórákon!

A témához kapcsolódó híradós anyagot, melyet a Pannon TV készített, a következő linken tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=CANt3eG-PrU