Jelenlegi hely

Mátyás király emléknap Brassóban

Az ünnepek között Brassó zárta az emlékévet december 28-án

/ Illés Gábor /
illes.gabor képe
Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága évről évre tematikus emlékévet hirdet történelmi nagyjainkra, királyainkra emlékezve, ezzel is hirdetve, hogy méltán lehetünk büszkék elődeinkre, magyarságunkra.
Mátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknapMátyás király emléknap

A 2018-as évet az államtitkárság Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából Mátyás király emlékévnek hirdette meg. Kárpát-medence szerte számos, az emlékévhez kapcsolódó rendezvénnyel, történelmi vetélkedővel, kiállítással, konferenciával emlékeztek a tetteire, uralkodására. A Mátyás király emlékév fontos kulturális-történeti mérföldkő, amely kötelez minket, hogy áttekintsük ezt a hatalmas hagyatékot, amely politikai, szellemi iránymutatás a régmúltból, amikor Magyarország az európai politika, kultúra és gazdaság egyik legjelentősebb tényezője volt.

A Vízaknai Református Egyházközség az emlékévhez kapcsolódva  játékos történelmi vetélkedőt hirdetett november végén, amelynek célja Hunyadi Mátyás, híres királyunk alakjának, uralkodásának felelevenítése, és megismertetése volt a szórványban élő gyermekekkel. A Hunyadi Mátyás életterei című kiállítás ugyanakkor 2008-ban, a Reneszánsz Évhez kapcsolódóan készült a kolozsvári Amaryllis Társaság megbízásából. A 2018-ban felújított tárlat Mátyás kevésbé ismert arcát tárja elénk: a folyton utazó, építkező reneszánsz királyét, aki úgy tartotta: „A királyok dicsősége a népek sokaságában, az országok dísze és ereje a városok gazdagságában és teljességében áll.” A vetélkedő, karöltve a vándorkiállítással jött el december 28-án Brassóba a Petőfi Sándor Programon belüli együttműködés eredményeképpen. A helyszínt a brassói Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyház biztosította a parókia dísztermében.

A rendezvényt Illés Gábor brassói ösztöndíjas nyitotta meg, majd Ambrus Melinda bákói ösztöndíjas vázolta fel a rendezvény menetét s tért ki a vándorkiállítás tematikájára. Ez után Angyal Réka vízaknai ösztöndíjas interaktív, rendhagyó történelemórát tartott. A közösen elkészített történelmi idővonal segítségével a résztvevők megismerhették vagy átismételhették az Árpád-ház kihalásától Mátyás király uralkodásáig terjedő időszakot, megismerkedhettek az egyes királyok címereinek jelentésével, s a könnyed történelemóra segítségével egyfajta rálátást kaphattak a korszak bonyolult összefüggéseire. A történelemóra végén a résztvevők csapatokban, egy hat fordulóból álló tudáspróbán mérték össze tudásukat. A vetélkedőn, melynek anyagát is Angyal Réka állította össze, a résztvevők korhű csapatnevet választottak, illetve címert terveztek, eközben pedig a kisebb gyermekek korabeli kifestők és iniciálék rajzolásával foglalták el magukat.

Amíg a történelemverseny eredménye megszületett, üdítővel, meleg teával és nassolnivalóval kínálták a szervezők a jelenlévőket, valamint alkalom nyílt a kiállítás megtekintésére is. A díjkiosztón minden résztvevő emléklapot kapott, az első, második, harmadik helyezettek értékes könyvjutalomban és oklevélben részesültek az emlékév lebonyolítója, a Magyarság Háza és a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

Kevés olyan magyar ember van, aki ne találkozott volna Mátyás királyról szóló népmesékkel, legendákkal. Ebből is látszik, hogy történelmünk egyik kiemelkedő uralkodója volt, akinek alakja és személyisége a köztudatban él a mai napig. A Mátyás király emléknap éppen arra adott alkalmat, hogy eltűnődjünk az igazságos Mátyás király történelmi szerepén és nagyságán, megismerjük uralkodásának előzményeit, nagyobb tetteit, és vonjuk le a tanulságot, példáját ültessük át a mai korra, éljünk vele és gazdagodjunk általa, magyarként.

Fotó: Illés Gábor, Ambrus Melinda