Jelenlegi hely

A Medgyesi MADISZ 2016-ban

/ Papp Gyula Attila /
papp.gyula.attila képe
A 2016-os esztendő egy aktív és eseménydús éve volt a medgyesi MADISZ-nak, amelyhez a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai – az év első felében Varga Emese, szeptember 1-től pedig Papp Gyula Attila – is hozzájárultak szervezői, szerkesztői, pályázatírói munkájukkal. Az ifjúsági szervezet a Szeben megyei magyarság egyik fontos kultúraszervezője, amely a fiatalok képviselete és különböző rendezvények lebonyolítása mellett más területeken is jeleskedik. Önkénteseivel közösen színesebbé tették a medgyesi és Szeben megyei magyarság hétköznapjait az elmúlt évben is.
madiszmadiszmadiszmadisz

A 2016-os év sikere az együttműködésen alapult, a Szeben megyei magyar közösség összetartásának köszönhetően jöhetett létre mindaz, amit „letettek az asztalra”. Sokféle eseményt, projektet szerveztek gyerekeknek, fiataloknak és időseknek egyaránt, amelyeken mindenki megtalálhatta a magának tetsző programot.

A tavalyi év elején a Nagy-Küküllő kulturális és közéleti havilap esetében – öt év önkéntesek általi terjesztés után – áttértek a postai kézbesítésre. Az újság minden hónapban megjelent, a cikkek megírását, tördelését és szerkesztését önkéntesek vállalták, az év közepétől pedig az arculatán is változtattak. A www.medgyes.ro honlapon a cikkek megírását, feltöltését is önkéntes alapon vállalták, amely a megye északi részének egyetlen magyar nyelvű hírportálja.

Januárban az Evilági együttes koncertjén vehettek részt a medgyesi Báthory István Általános Iskola diákjai a Mediensis Mozitermében. Az első két hónap pályázatírással telt el, ezáltal biztosítva egész évre a rendezvények anyagi hátterét annak érdekében, hogy a közösség ingyen vehessen részt azokon. Február végén a Magyarnak Magyarul Magyarázni című előadássorozat második részét mutatták be. A márciusi hónap elején a ’48-as forradalom és szabadságharcra való megemlékezésre készültek egy kis színdarabbal, melyet a medgyesi református templomban adtak elő a fiatalok, előtte kokárdákat készítettek, amelyeket ingyen osztogattak a rendezvényre érkezőknek.

A húsvéti előkészületekben minden ovis, kisiskolás részt vett a Millennium-Házban megszervezett hímestojás-festésen. A márciusi hónapot egy fergeteges Húsvéti bállal zárták, áprilisban a Virrantó Játszómobil két helyszínen is állomásozott, a Bucuria Copiilor oviban és az Adolf Kolping Gyerekotthonnál. Moldvai táncházat szerveztek a Millennium-Házban, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, melyet a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai állítottak össze. A Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett Rólad szól! konzultáción 40 fiatal vett részt a Millennium-Házban.

Az Iskola másként hetében a Báthory István Általános Iskola programjaihoz is bekapcsolódtak. A hét során mind a kicsik, mind a nagyok sok új játékot, helyszínt, mesterséget ismerhettek meg, tapasztalatokkal és új élményekkel gazdagodva készülhettek a tavaszi szünetre. A májusi hónap során a Vándorcsizma Néptáncfesztivál megszervezésére fektették a hangsúlyt. 2016-ban először sikerült lehívni a Csík Zenekart, amelynek koncertje a fesztivál egyik fénypontja volt.

Elérkezett július és vele együtt a VI. Úszótábor, amelynek idén is Szentegyháza adott otthont, amely közel 70 fiatal vett részt Szeben megye különböző településeiről. A napi úszásoktatás mellett, csapatépítő játékokon vettek részt. Szeptemberben elején, iskolakezdéskor egy kis ajándékcsomaggal lepték meg a nulladik osztályosokat, ezáltal is megköszönve nekik, hogy a magyar iskolát választották. A szeptemberi hónaptól már a Szeben Megyei Magyar Napok megszervezésére összpontosítottak.

Október közepén megszervezésre került a második MADISZ-Gólyatábor, melynek ez alkalommal a Kovászna megyei Árkos adott otthont. Október 20-án kezdődtek a Szeben Megyei Magyar Napok, mely november 6-ig tartott. A megye különböző településein szüreti bálok, filmvetítések, bábszínházi előadásokkal várták a közösség tagjait. Megemlékeztek Márton Áron püspökről egy kiállítással, az ’56-os forradalomról, továbbá Pápa város polgármestere, dr. Áldozó Tamás is előadást tartott csíksomlyói zarándokútjáról. Október hónaptól az önkéntesek ingyenesen segítenek az Adolf Kolping Gyermekotthon adminisztrációjában. Kidolgozták a Báthory István Általános Iskola after school programjának kivitelezési tervét, amely reményeik szerint a 2017/18-as tanévben beindul.

Részt vettek Vajdahunyadon a MIÉRT által szervezett szórványkonferencián, ahol lehetőségük volt Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel és más megyék ifjúsági szervezeteinek vezetőivel megosztani gondjaikat, megoldásokat keresve azokra. A Magyar Szórvány Napját a mikeszászi kettéosztott templom római katolikus részében a Szeben megyei szórványban élő magyarokkal együtt ünnepelték meg. A rendezvényt november 16-án, a medgyesi MADISZ szervezte meg, a Petőfi Sándor Program türi ösztöndíjasának, Garamavölgyi Anett és mentorának, Kémenes Lóránt türi plébános közreműködésével.

Novemberben részt vett a MADISZ is a negyedik alkalommal megrendezett a „Táplálj egy mosolyt!” jótékonysági projekben, közösen a Medgyesi Fiatalok Önkormányzati Tanácsával. December egy eseménydús hónap volt, hisz december 6-án megörvendeztettek közel 150 medgyesi gyereket az ovikban és iskolában. Az Ökumenikus Pásztorjáték próbák már novembertől elkezdődtek, készültek a betlehemes játékra. December 17-én másodszor sikerült megszervezni a Tedd Szebbé a Karácsonyt karitatív eseményt, amellyel a medgyesi Adolf Kolping Gyerekotthon megsegítésére hívják fel a figyelmet, ugyanakkor adománygyűjtési akció keretében segítik is az otthon lakóit. December 23-25. között, már ötödik alkalommal sikerült összesen öt helyszínen előadni a pásztorjátékot. A karácsonyi jelenetet modernebb köntösbe bújtatták a szervezők. A helyszínek a megye különböző települései voltak: Medgyes (római katolikus, unitárius és református templom), Erzsébetváros (örménykatolikus templom) és Szentágota (római katolikus templom).

Mindezen rendezvényeket, programokat a Szeben megyei, és nem utolsó sorban a Medgyesen élő magyar közösségért szervezték meg. Hosszú és fáradságos év után elmondhatják, hogy eseménydús esztendőt zártak. Köszönet érte még egyszer mindazoknak, akik önzetlenül szerepet vállaltak a 2016-os esztendő sikerességében.