Jelenlegi hely

Példakép Roadshow Csíkszereda

/ Hock Judit /
hock.judit képe
A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében valósult meg 2016. október 20. napján Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a Példakép Roadshow. Ahol a felsőfokú tanulmányait végző fiatalok számára nyílt lehetőség bepillantani a vállalkozások elindításába.
A rendezvény plakátja2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éveValentínyi Katalin a Példakép Alapítvány alapítója

A „2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve” program keretében Csíkszeredába is elérkezett a Példakép Alapítvány körútja. A Körút során fiatal erdélyi, székelyföldi vállalkozókat, startupereket segítenek vállalkozásukban azzal, hogy a Magyarországi Példaképek segítségével nagyobb önbizalmat és magabiztosságot kapjanak. Ezen előadások sorozata ösztönözi a helyi fiatalokat álmaik megvalósítására, valamint saját vállalkozásuk beindítására.

A rendezvényt Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főreferense, valamint Lázár Zoltán csíkszeredai külgazdasági attasé nyitotta meg, aki hangsúlyozta az erdélyi fiatalok számára kínálkozó pályázatok fontosságát. Az y generáció szakmai tudása gazdag, több idegen nyelv ismeretével. Kiemelt cél, hogy életpályájukat, jövőjüket ne külföldön, hanem Székelyföldön tudják beteljesíteni. Ezen elképzelések megerősítését hívatott támogatni 2016-ban  „A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve” program.

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Idén először a határon túli területekről is lehetett példaértékű vállalkozókat javasolni, Erdélyből 11 fiatal cégvezető került be az Alapítvány döntősei közé. A szakmai zsűri év végén dönti el, hogy közülük ki kapja az Év Példaképe címet és a vele járó 5 millió forintot.

A csíkszeredai rendezvényen előadást tartott négy magyarországi példakép is: Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa; Ljasuk Dimitry, a GlobalPlaza Kft. ügyvezető igazgatója; Gál-Berey Tünde, a Villámfordítás projektvezetője és Magyar Vilma, az Underguide Kft. ügyvezetője, valamint Valentínyi Katalin, a Példakép Alapítvány alapítója is, aki részletesen bemutatta a Példakép Alapítványt a nagyérdemű hallgatóság számára.

A rendezvényen való részvételemet azért is éreztem fontosnak, mert a Petőfi Program ösztöndíjasaként munkám során, több színtéren is lehetőségem adódik együtt dolgozni fiatal egyetemistákkal. Az erdélyi fiatalokkal szeretném megosztani, hogy a Miniszterelnökség támogatásával a Példakép Alapítvány kezdeményezésére milyen lehetőségek állnak előttük a saját elképzeléseik megvalósításában. Az előadáson elhangzottakat elektronikus formában juttatom el minden érdekelt részére.