Jelenlegi hely

Szilvaünnep

Zsoboki néptáncosok a Kistárkányi Szilvanapon

/ Simon Luca Eszter /
simon.luca.eszter képe
Idén 6. alkalommal került megrendezésre a Kistárkányi Szilvanap, melyre most először - sok más fellépő mellett - a Zsoboki Néptánc Együttes is meghívást kapott.
Hagyományos módon készül a szilva ízLekvár minden mennyiségbenZsobok ifjú táncosaiJó étvágyat kívánunk!

Szeptember 9-én, szombaton, a szlovák-magyar határtól egy lépésre lévő Kistárkányban a szilváé volt a főszerep. A rendezvény helyszínéül az Aranka Vendégház udvara és környéke szolgált. Az egész napos program főszervezője, Kondás Aranka 2012 óta minden évben újjáéleszti a szilva felhasználásának évszázados múltját.

Hajnal óta hagyományos módon, rézüstben készült a szilvalekvár, a kemence körül tüsténkedtek az asszonyok: készült a szilvás derelye, krumplilángos szilvalekvárral és a különböző szilvaízes sütemények. Szilvából készült italokat is árultak: pálinkákat, likőröket. Szilvát és aszalt szilvát is lehetett venni, fogyasztani.

A gasztronómiai élvezetek mellett a vendégek különböző népi mesterségekbe is betekinthettek. Népi kézműves mesterek árulták portékáikat. Többféle kézműves foglalkozásokon lehetett részt venni: szövés, gyékény állatka készítés, sodrott papírból dísz gyártás. A gyerekek még szalmában is ugrálhattak. Az udvarban felállított jurtában a vendégek megismerkedhettek az árpádkori hagyományokkal, illetve az íjászkodást is ki lehetett próbálni. 

Készül a gyékény állatka  Szövés  Üvegfújás

Mindezek mellett egész napos színpadi programokkal is szórakoztatták a közönséget. Asszonykórus, népzene, gyerekek által előadott színdarab mellett a  Zsoboki Néptánc Együttessel a kalotaszegi kultúra egy csipetjét is sikerült a Felvidékre elvinni. Legényes, magyar csárdás-szapora és román invertita táncokkal kitörő sikerrel szerepeltek. Mindenkit elvarázsolt fiatalos lendületük, gyönyörű ruháik és táncos kedvük.

Fellépésre várva  Kalotaszegi román invertita

Jöttek vendégek, árusok és fellépők Felvidékről, Magyarországról és Erdélyből. Aranka néni kezdeményezésére egy példaértékű hagyomány vette kezdetét.