Jelenlegi hely

Új év, új tervek, új rendezvények

/ Tancsik Richárd /
tancsik.richard képe
Aktívan kezdődött a 2017-es év Macedóniában. A Teleház több rendezvényen is részt vett, illetve a szervezésben is aktívan részt vállaltam. Jártunk Ohridban, farsangoltunk, és Magyarországon is járt a fiatalokból álló csoportunk.
Teleház Budapesten jártMagyarország Tiszteletbeli Konzulátusa OhridbanfarsangMagyar gasztronómiai hét Macedóniában

Kirándulás Magyarországon

2017. január 13-18. között a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének fiatal tagjai látogattak el Magyarországra. Programjuk során Budapest mellett felkeresték Ópusztaszert, Szegedet, Tata várát és Pannonhalmát is. A sikeresek egyeztetések, és nem utolsósorban a Rákóczi Szövetség áldozatos munkájának köszönhetően, sikeresen elutazott az első csoportunk Magyarországra. a tartalmas program tetszett fiataljainknak, és többen elgondolkodtak a magyarországi tanulmányokon. Hálásak vagyunk, hogy egy ilyen program részesei lehetünk, köszönhetően a sikeres pályázatunknak,

Tiszteletbeli Konzulátus megnyitása Ohridban

Immár Ohridban is található magyar konzulátus, melynek vezetője Marjan Bojazsiev tiszteletbeli konzul. A konzul úr meghívását elfogadva a Teleház is képviseltette magát a megnyitón, és jókívánságunkat is átadtuk a konzul úrnak. A rendezvényen részt vett Sutus József elnök, Kovács Etelka lektor, illetve Tancsik Richárd Petőfi Sándor ösztöndíjas.

Játszóház

A gyermekek és a szülők nagy örömére 2017. február 4-én megnyitotta kapuit a Teleház játszóháza. Immár a második félévvel. A gyerekek újabb verseket, dalokat és táncokat tanulhatnak, illetve a farsangra és a március 15-i ünnepségre kezdtek el készülni táncos programmal, illetve elkészítik a az ünnepség kellékeit, a huszár csákót és a jelmezeket. Örömünkre szolgál, hogy immár a Játszóház rendszeres látogatója lett Szlovákia nagykövete is, akinek a felesége magyar származású, így gyermekeik is nálunk játszanak.

2017. február 11-én megtartottuk Farsangi ünnepségünket... 

Idén első ízben került megrendezésre a farsangi jelmezbál. A gyerekek ötletes jelmezzel készültek, és nagy számban jelentek meg. A helyi magyarság mellett a Macedóniában élő és dolgozó magyarok gyermekei is eljöttek a rendezvényre. Kis programmal készültek a kisebbek, illetve közösen fogyasztottuk el a farsangi fánkot. Rövid betekintést kaptak a farsangi szokásokba és megismerték a mohácsi busójárás történetét.

A magyar gasztronómia hete 2017. február 13-19.

A Teleház tagsága a Magyar Gasztronómia ínyencségeivel ismerkedett a szkopjei Pelister étteremben 2017. február 17-én. Olyan fogásokat kóstoltunk, mint az eredeti gulyásleves, vagy a lila káposztával tálalt kacsacomb, de a legnagyobb sikert a Gundel palacsinta érdemelte ki.

Egerszegi Éva, egykori 1956-os menekült látogatása a Teleházban

Teljesült még egy nagy álmunk. Az 1956-os Magyar menekült Egerszegi Éva holnap, 61 év után ismét meglátogatta Krusevó városát, de előtte február 17-én a Teleházba is ellátogatott. A tagság szeretettel fogadta, illetve érdeklődve hallgatta visszaemlékezéseit.

Jazz Koncert, Oláh Dezső Trio (Public Room, Szkopje, 2017. február 20.)

Elfogadva a Nagykövetség meghívását, a Teleház több tagja tiszteletét tette a Jazz koncerten. A szervezésben aktívan részt vett a Teleház, így erősítve a már így is kiváló munkakapcsolatot a Nagykövetséggel.

Balász Mihály Petőfi Sándor ösztöndíjas előadás (Teleház, 2017. február 22.)

Örömünkre szolgált, hogy a Szlovákiában szolgálatot teljesítő kollégám, elfogadta meghívásomat, és tartalmas előadásban mutatta be munkáját, és bemutatta a határokon túl élő honfitársaink mindennapjait. A tanulók és a tagság nagy örömmel fogadta, illetve betekintést kapott honfitársaink életébe és mindennapjaiba.