Jelenlegi hely

Bál, bál, almabál

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a székelyhodosi almabál Kémenes Hajnal tanítónő főszervezésében.
Almabál SzékelyhodosonAlmabál SzékelyhodosonAlmabál SzékelyhodosonAlmabál Székelyhodoson

Hajnal tanítónő minden évben összefogja a lelkes hodosi gyermekeket és családjaikat, hogy a hagyományos szüreti mulatság mintájára almabált szervezzenek. Ekkor végre a legkisebbek is a figyelem középpontjába kerülhetnek, mert ez a nap elsősorban róluk és értük szól.

A rendezvényt örömteli várakozás és rengeteg készülődés előzi meg. A csősztánc betanulásától, az almadekorációk elkészítésén át egészen a közreműködők vacsorájának megfőzéséig mindent együtt csinál a szervezők csapata. Az előkészületek időszaka tehát legalább olyan jelentős közösségerősítő funkcióval bír, mint maga a bál.

Az idei rendezvény napján, 2016. november 5-én délben szokásaik szerint a viseletbe öltözött gyermekek lovas szekéren, harmonika kísérte énekszóval járták be Székelyhodos és Jobbágytelke településeit, hogy résztvevőket toborozzanak a 18:00 órától kezdődő bálba.

Az ünnepi alkalom megnyitásaként egy különleges székelyhodosi néptáncanyagból összeállított csősztáncot láthatott a közönség, majd vendégművészként meghallgathatták Kiss Levente (népi furulyák) és jómagam, Garamvölgyi Anett (koboz-ének) népzenei koncertjét. Előadásunkat követve rövid táncoktatással egybekötött táncházat tartottunk, majd Levente népi hangszerbemutatóval kedveskedett a jelenlévőknek.

      

Mindezek után kezdetét vette a hajnalig tartó, csodás hangulatú élőzenés, szabad-táncos bál. A talpalávalót végig egy kiváló helyi zenész, Luka Ervin szolgáltatta. Mulatság közben az izgalmak csak tovább fokozódtak: a hodosi gyermekek többféle tombolát árultak, illetve a szüreti mulatsághoz hasonlóan itt is elindult a csőszök által őrzött almadekorációk lopkodása.

Az este közepe táján, a tombolasorsolás és a díjak kiosztása után licitálni lehetett a megmaradt almafüzérre is. A befolyt összegeket - a bál költségeinek fedezése mellett - a helyi gyermekek kirándultatására fordítják majd a szervezők.