Jelenlegi hely

Ökumenikus Istentisztelet Déván

/ Koffol Gábor /
koffol.gabor képe
Több év szünet után 2016. szeptember 24-én, a dévai református templomban újra Ökumenikus Istentiszteletre került sor. A szombat délutáni ünnepséget a tanévkezdés alkalmával szervezték meg, és külön öröm volt, hogy három erdélyi magyar történelmi egyház képviseltette magát. A különböző felekezeti tagok mellett a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai és tanárai együtt vettek részt az ünnepségen.
Ökumenikus Istentisztelet DévánA Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjainak ünnepi műsoraA hívek köszöntéseA dévai református templom belülről

A közös imádság után a római katolikus Főcze Imre P. Bonaventura OFM dévai plébános Jézus és Nikodémus történetével hívta fel a jelenlévők figyelmét a megújulás, az újjászületés fontosságára. Ezt követően Rátoni Csaba református lelkész szemléletesen mutatta be a diákoknak az „újjászületés” metaforikus fogalmát. A bemutató fő mondanivalója az volt, hogy hiába veszik fel valamelyik futballistának a mezét, attól még nem fognak tudni olyan jól játszani, mint a futballista, csak hogyha „újjászületnek”. Végezetül elmondta, hogy nekünk, embereknek sem elég „keresztény” bőrbe bújni, hanem a változás belülről kell jöjjön, ami egyfajta újjászületéssel kezdődik.

A szemléletes példa

Ezek után Koppándi-Benczédi Zoltán unitárius lelkész imádságba foglalta az iskolát, a diákokat és a családokat, a helyi magyar közösséget és az egész világot. Ezt követően köszönetet mondott és Isten áldását kérte az elkövetkező tanévre is, majd közösen mondtuk el a legszentebb imádságunkat.

A Téglás Gábor Elméleti Líceum részéről Balogh-Botár Csaba igazgató-helyettes köszöntötte a jelenlévőket. A diákokat pedig a következetes munkára biztatta, ahhoz, hogy céljaikat elérhessék, és a júniusi évzárón is boldogan, együtt ünnepelhessenek. Továbbá emlékeztetett az iskola mottójául választott Szent-Györgyi Albert idézetre, hogy: „Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája.” Ezután az iskola részéről ajándékot adott át a plébánosnak és a lelkészeknek. Ezt követően az iskola diákjai verses-énekes rövid műsorral köszöntötték az új tanévet.

Végezetül az egybegyűltek közösen énekelték Nemzeti imánkat, és Isten áldásáért imádkoztak.

Az Ökumenikus Istentisztelet záróakkordjaként a lelkészek és a plébános a templom kijáratánál személyesen, kézfogással köszöntötték a híveket, és a diákok egy kis meglepetés-ajándékkal gazdagodva, az újjászületés gondolatával és bizakodással a tarsolyukban vághattak neki az új tanévnek.