Jelenlegi hely

A szép magyar szó versenye

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
Negyed évszázada, 25 éve rendezik meg Felvidéken az országos Tompa Mihály Vers- és Prózamondó versenyt. Több mint háromezer diák kapcsolódik be Felvidéken évente a versenybe, melynek közösségformáló, építő és megtartó ereje van.

Az elmúlt napokban Felvidék szerte - így Léván is- megrendezésre került  a járási forduló, amelyre érkeztek versenyzők többek között Ipolyságról, Zselízről, Farnadról, Érsekkétyről és Léváról is. A versenyen a legapróbbaktól a legnagyobbakig minden iskolás korosztály képviseltette magát.

A 2016. március 9-én, Léván megtartott járási fordulót a Csemadok helyi alapszervezete szervezte meg. A mentorom révén ösztöndíjasként én is bekapcsolódtam a verseny megszervezésébe, segítettem a lebonyolításában. A versenyen a járás legjobbjai mérték össze képességeiket, hogy a legkiválóbb szavalók, prózamondók április végén az országos döntőben képviselhessék a  lévai járás magyar fiataljait.

Nagyon jó volt látni, hogy mennyire sokszínű volt mind a próza, mind a magyar versek felhozatala a versenyen. A színes választékból néhányat kiemelve: Reményik Sándor, Ady Endre, Juhász Gyula verseinek szavalata mellette hallottunk részleteket Nyírő József, Karinthy Frigyes műveiből is.

Szívmelengető volt számomra ezt a sok magyar fiatalt látni, akik számára fontos a magyar nyelv megmaradása, megőrzése. A megmérettetésen a szakmai szűrinek nagyon nehéz feladata volt az értékelés során, a gyerekek pedig tanúbizonyságot tettek a tudásukról, anyanyelvük irodalma iránti vonzalmukról.