Jelenlegi hely

Történelem, zene, vers, ünnep

/ Bezzeg Gyula /
bezzeg.gyula képe
Ezektől volt hangos a banja lukai Magyar Szó Egyesület székházának terme. Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékezett meg március 10-én az egyesület.
Március15., Banja LukaMárcius15., Banja LukaMárcius15., Banja LukaMárcius15., Banja Luka

A Boszniában élő magyarok nem kevésbé magyarok, mint a világ többi magyarja. Ebből kifolyólag a banja lukai magyarok is megemlékeznek nemzetünk legjelentősebb eseményéről. Március 15-e a számunkra a nemzeti ünnepek karácsonya. Úgy, ahogy karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, úgy ünnepeljük mi magyarok március 15-én a Magyar Nemzet megszületését. Az egyesület elnökei, Milivojević Irén és Tóth Bojnik László néhány kedves szóval köszöntötték az egybegyűlteket. Ezután történelmi áttekintővel emlékeztünk vissza az 1848-as márciusi eseményekre, a forradalom kitörésére. Ünnepünk kiváló alkalmat ad arra, hogy közösen elmélkedjünk a szabadság fogalmáról és a szabadságharc fontosságáról, annak kimeneteléről. A lényegre törő és részletes történelmi előadást dr. Dévavári Zoltán szabadkai történész tartotta meg.

Elmondta, hogy annak ellenére, hogy a szabadságharc és a forradalom végül sikertelen volt, pozitív irányba változtatta meg nem csak a magyar ember szabadság tudatát, hanem egész Európa szabadság fogalmára is gyökeresen hatott. Ennek köszönhetően pedig képes volt megváltoztatni Európa helyzetét a világban, egy természetes gazdasági, politikai, társadalmi és szellemi fellendülést kezdeményezve. A történelmi visszatekintő nem csak egy megemlékezés volt az egyesület tagjai számára, hanem egy hasznos ismertető is egyben, főként az új tagoknak, akik ezidáig szinte semmit nem hallottak az 1848-as szabadságharcról, Petőfi vagy Kossuth jelentős szerepéről.

A történelmi előadás után Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét Bogosanović Júlia szavalta el, mely nagyon sokunkat őszintén meghatott. Ezt  követően ösztöndíjasunk, Bezzeg Gyula, barátnője társaságában, hegedű és brácsa kísérettel játszotta el a Kossuth Lajos azt üzente című  közismert népdalt. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a muzsika mennyire képes megemelni egy-egy esemény fényét – így történt ez nálunk is.

Az ünnepség hangulatát ezen felül az is fokozta, hogy az előző napon a nők nemzetközi napját ünnepelte a világ. Ennek jegyében az ünnepi megemlékezés végén az egyesület férfitagjai rózsaszállal köszöntötték az egybegyűlt vendégek női tagjait, majd az este egy spontán és jókedvű ünnepléssel folytatódott. Lehetőségünk volt magyarul társalogni, hiszen vannak, akiknek otthon nincs alkalmuk anyanyelvükön beszélni. Sőt, az egyesület tagjai közül néhányan csak most sajátítják el a nyelvet (Bezzeg Gyula, Petőfi Sándor Program ösztöndíjas nyelvtanfolyamának segítségével) – számukra pedig láthatóan izgalmas kihívás volt az est folyamán magyarul beszélgetni. Tánc és zene is megkoronázta az estét, így mindenki jókedvűen zárta a napot.