Jelenlegi hely

Az aradi vértanúk emlékünnepe Szászrégenben

/ Rád Anita /
rad.anita képe
Október hatodikán a szászrégeni magyar közösség az 1848-1849-es forradalom mártírjaira, a tizenhárom aradi vértanúra emlékezett meg „A szabadság égig emel” című előadással, amelyben a közösség gyermekei és ifjúsága kapott főszerepet.
A mini Csim-bumm ifjúsági csoport előadásaA tesóOk együttes és a Csim-bumm ifjúsági csoport közös músoraBandár Anna és Géczi János előadóművészek

A rendezvény ugyanakkor jótékonysági vetülettel is rendelkezett, ugyanis a résztvevők lehetőségeikhez mérten adományozhattak a nagyfülpösi Szivárvány Alapítvány és a szászrégeni ProDiaspora szórványkollégium részére. A két együttműködő alapítvány a szórványból származó gyermekek szállását, étkeztetését és iskoláztatását vállalja, annak érdekében, hogy az ott lakó gyermekek is magyar nyelvű oktatásban részesülhessenek.

A kétórás eseményen Bondor Anna, Virginás Árpád és Géczi János előadóművészek zenés műsorral tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt. Ugyanakkor Dénes József tanár történelmi előadással emlékezett meg az októberi hősökről.

A város magyar közösségének ifjúsága is aktívan részt vett a megemlékezésben, így a TesóOK hattagú gyermek együttesének zenés műsora is megörvendeztette a közönséget. Továbbá a Csim-bumm és a mini Csim-bumm ifjúsági csoportok verses-prózás összeállítása révén emlékezhettünk meg az 1848-as forradalom mártírjairól.

Habár Szászrágen magyar lakossága egyre fogy, mégis lelkesítő az, hogy történelmünk még mindig ilyen nagy mértékben részese a város magyar közösségének életében, és a megemlékezések révén azokat továbbra is életben tartják a jövő generációk számára.