Jelenlegi hely

Beindult az élet Resicabányán

/ Csőke Krisztina /
csoke.krisztina képe
Bár sok szó esik még a nyári élményekről, és mindenki próbálja kihasználni a jó időt, amíg tart, Resicabányán lassan visszatérnek a dolgok a rendes kerékvágásba. Folytatódnak a programok, többek között a Petőfi Program segítségével tavaly elindított is.
Magyaróra a Magyar HázabanHóvirág DaloskörMagyar bál

Resicabánya magyarjai nem teszik ki a város lakosságának 2%- át sem, de azt nem mondhatjuk, hogy nem élnek aktív közösségi életet! Szerencsére sokan járnak társaságba, hogy érdekes programok közepette, tevékenyen töltsék szabadidejüket. Ezek közé tartozik hétfő délutánonként a Csigatészta- készítés, mely, mint ahogyan a neve is mutatja,  a csigatészta készítéséről szóló délután, a kész termék eladásával egyébként a résztvevők némi jövedelemhez is juthatnak. Talán még ennél is fontosabb az a szerepe, amit másodsorban betölt: ez egy társasági esemény, ahol a környék asszonyai kötetlen formában beszélgethetnek a közelmúlt eseményeikről. Ez az a fórum, ahol megoszthatják örömeiket, bánataikat egyaránt. Erre nagy szükség van egy olyan közegben, ahol sok az idős ember, akiknek gyermekei más városokban, nem ritkán külföldön keresik a boldogulást.

Az asszonyokat összefogó, tavaly indított másik rendszeres program a Magyar Asszonyok Klubja, melyre bárkit szívesen várnak a frissen felavatott govondári Magyar Kulturális Központba – szerencsére érdeklődőkből nincs hiány idén sem! Ez a klub talán kicsit formálisabb olyan szempontból, hogy minden alkalommal egy-egy témát dolgoznak fel a résztvevők: volt már szó korábbiakban a gyógyhatású növényekről, a legutóbbi téma pedig a magyar női olimpikonok voltak. E mellett néha sor kerül filmnézésre is, de ez az a hely, ahol a hétvégi programok, például kirándulások is szerveződnek.

Hogy ne csak az asszonyokról legyen szó, érdemes még megemlíteni a Hóvirág Daloskört, akik keddenként tartják próbáikat szintén Govondáron. Egy összeszokott, kilenc éve működő férfiakból és nőkből egyaránt álló csapatról van szó – nevüket szerencsére már Magyarországon is ismerik, felléptek már Budapesten, és többször jártak Szolnokon is. Más, mindenkinek szóló program még a csütörtöki ökomenikus bibliaóra vagy a magyar nyelvű katolikus és református istentiszteletek is.

Resicabányán azokra is gondolnak, akik a szórvány-létből adódóan nem tudnak még igazán magyarul, számukra hétfőnként magyar nyelvórán való részvételre van lehetőség kezdő és haladó szinten is, a kicsiket pedig különböző kézműves foglalkozások várják hétvégente.

Ugyan vannak olyanok, akik egyéb elfoglaltságaik mellett nem tudnak részt venni ezeken az állandó programokon, az mindenképpen örvendetes, hogy az olyan események, mint a Magyar Bál  vagy az ünnepi műsorok, mindig nagy érdeklődésre tartanak számot, van igény az ilyen programokra. A munkát idén ennek szellemében szeretnénk folytatni, még több magyar embert befogadni a közösségbe, örömet szerezni nekik!