Jelenlegi hely

Bocskai zarándoklat-Gyulafehérvár érintésével

/ Zödös Szabolcs /
zodos.szabolcs képe
A hajdú múlt ápolása a Bocskai zarándoklat célja. A küldöttség a fejedelem életéhez kapcsolódó települések felkeresésével indult Kolozsvárra, Gyulafehérvárra és Nagyváradra. A polgármester tájékoztatása szerint az első utat Bocskai István temetésének 400. évfordulóján, 2007 februárjában szervezte. Nagy örömmel tölt el, hogy részt vehettem a zarándoklat gyulafehérvári állomásának szervezésében, lebonyolításában! Dr Gudor Kund Botond a Nagyenyedi Ref. Egyházmegye esperese kért meg, hogy vegyek részt a munkálatokban.
Bocskai zarándokokA Székesegyházben köszöntőt mond Dr. Gudor Kund BotondA DíszőrségA színelőadás

2017. március 4-én került sor a hajdúvárosok küldöttségének magyarlapádi és gyulafehérvári fogadására. 15.30-tól a gyulafehérvári római katolikus székesegyházban került sor a köszöntőkre, valamint Bocskai István fejedelem emléktáblájának megkoszorúzására, majd Márton Áron püspök kőszarkofágja előtti főhajtásra.

Köszöntőt mond Dr. Gudor Kund Botond

Bocskai emléktábla megkoszorúzása

Beszédet és köszöntőt mondott ft. Dr. Horvát István kanonok-főesperes, Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, Dr. Gudor Kund Botond a Nagyenyedi Ref. Egyházmegye esperese és egyben Gyulafehérvár ref. lelkésze. Énekkel köszöntötte az egybegyűlteket Nt. Borbándi András Magyarlapád református lelkésze.

A zarándokok bevonulnak a Székesegyházba

 Díszőrséget álltak a Bethlen Gergely Egyesület tagjai: Dr. Dimén Levente és Bándi Szilárd.

Délután került sor a hajdúnánási Naná színház "Hajdú rege" előadására is. A színészeket én fogadtam megérkezésükkor, és segítségükre voltam a nap folyamán mindenben. Az óvárosi színház terem javarészt megtelt a fehérvári, lapádi közönséggel, ami köszönhető az előzetes propagandának, plakátnak, hirdetésnek. Igyekeztünk a legtöbb embert mozgósítani, és több fórumon hívni a magyarokat! A zenés, történelmi darab nagy sikert aratott, a közönség állva tapsolt. Igen nagy boldogsággal töltötte el szívemet a látvány. 

A nap szeretetvendégséggel zárult a II. Rákóczi Ferenc Közösségi Házban. A vidám hangulatú este után a zarándokok egy részét elkísértem éjszakai szállásukra Alvincre. A nap szervezői a Római Katolikus és Református Egyházak, valamint jómagam a Petőfi-program gyulafehérvári felelőse voltak. A szeretetvendégség alatt a talpalávalót Szilágyi Lóránd és társai szolgáltatták.

Dr Gudor Kund Botonddal