Jelenlegi hely

Egy hét a születésnapok jegyében

/ Tompos Krisztina /
tompos.krisztina képe
Január utolsó hete a születésnapok jegyében telt a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál.
Fellépésre várakozvaA 3-4. osztályosok előadásaTeremdíszítés a közös szülinapi buli előttJó a hangulat!

Január 24-én Böjte Csaba születésnapját ünnepeltük, és erre az alkalomra a gyerekekkel egy rövid műsort is összeállítottunk. A keddi napon, délután 4 órakor a kolostor apraja-nagyja, a diákok, a nevelők és a munkatársak együtt várták Csaba testvér érkezését az ebédlőben. Reményik Sándor Mosoly című verse után a 3-4. osztályosok tánccsoportjának előadása következett, akik a műsorra készített új, felcsíki játékokból összeállított koreográfiájukkal örvendeztették meg a közönséget. Ezt követően az 5-7. osztályosok léptek a színre. Ők különösen nagy izgalommal készültek a születésnapra, hiszen számukra ez volt a tanév első, bemutatkozó fellépése. Az izgatottság ellenére a mezőföldi ugrós tánc jól sikerült, és a szám végére már a jókedv is az izgalom fölé kerekedett. A műsort a Dévai Gyermekzenekar előadása zárta. Az Alapítványnál lakó gyerekekből alakult ifjúsági zenekar már évek óta nagy sikerrel működik, megzenésített versekkel és saját dalokkal is fellépnek. Erre az alkalomra tanáruk, Varga Csaba egy új dalt írt, ami méltó megkoronázása volt az Alapítvány jelképes ajándékának, amely bár nem volt kézzelfogható, de reméljük, Csaba testvér a szívében őrzi majd. Végezetül természetesen nem maradhatott el a torta sem, amiből jutott minden résztvevőnek.

  

Ezzel még nem ért véget az ünnepi széria, sőt január 28-án szombaton több mint 40 gyermek ünnepelte közösen a születésnapját a nekik szervezett diák-discoban. Az Alapítványnál már évek óta hagyománya van a negyedévente megrendezett közös születésnapi ünnepségeknek. Bár a mindenki életében fontos napot családi körben, szűkebb keretek között is megünneplik, mindenkinek jár egy nagy „buli” is. Ennek és a többi ehhez hasonló diák programnak a megszervezése az évente újraválasztott ifjúsági elnök feladata, akit a gyerekek a nevelők közül jelölnek ki. A mulatság este 8-kor kezdődött, ekkortól lehetett belépni a külön erre az alkalomra ünnepi díszbe öltöztetett ebédlőbe. Az ünnepeltek vendéget is hívhattak magukkal, így hamarosan megtelt a terem és kezdetét vehette disco. A hangulatért felelős DJ szintén a diákok közül került kiválasztásra és a gyerekek szavazatai alapján mindenféle zenei stílus helyet kapott az est folyamán, így mindenki megtalálhatta a kedvére (és a lábára) való zeneszámokat. A születésnapi ünnepség elengedhetetlen része az ünnepi vacsora és a közös szülinapi torta, amiből az összes résztvevőnek jutott.

Ezt követően a szeptemberben, az októberben és a decemberben születettek átvehették az ajándékaikat és máris röpködtek a csomagolópapírok a vidám zsivaj közepette. Ezután tovább folytatódhatott a mulatság, ami ha nem is tartott három napig, de a középiskolások bizony hajnalig ropták a táncparketten.