Jelenlegi hely

Őszi körkép Fogarasról

/ Hollanda Tímea /
hollanda.timea képe
Ahogyan más közösségek életében, úgy a fogarasi magyarok számára is az ősz első fele az újra-tervezés, a belendülés időszaka. Ez az a periódus, amikor a közösség egyházi és polgári vezetői évről-évre előkészítik az őszi programokat, tevékenységeket, újra szervezik és elkezdik a fakultatív magyar oktatást, és jó előre leszögezik a soron következő rendszeres és rendkívüli események időpontjait. Ebbe az előkészítő, tervező periódusba kapcsolódhattam be én is a Petőfi Sándor Program Fogarasra kihelyezett ösztöndíjasaként.
Fakultatív magyar óra a Magyar Ház Babits Mihály termébenGyertyagyújtás Márton Áron püspök emlékéreMárton Áron emlékest

 

Nem egyedül, hiszen a tavalyi ösztöndíjas Bokor Csongor, az I. Fogarasi Magyar Nap szervezője saját elhatározásból, önkéntes alapon újabb 9 hónapon át kíván tevékenykedni Fogarason, segítve az én munkámat, ahogyan én is segítettem tevékenységét az előző programban. Fogadószervezetem a Magyar Unitárius Egyház, Háromszék-Felsőfehéri Egyházköre, de tevékenységi köröm kiterjed az egész város magyarságára felekezettől függetlenül.

Fogarason hosszú évek óta nincs magyar tannyelvű iskola, ez a közösség leglesújtóbb és legaggasztóbb problémája. A 2016/17-es tanév idejére, a fakultatív magyar oktatás misszióját, hivatásos magyar szakos pedagógus hiányában, ideiglenesen jómagam és Csongor vállaltuk, mely alkalmakra keddenként 16 és 17 órai kezdettel várunk minden magyarul tanulni vágyó fogarasi és környékbeli magyar gyermeket, a Magyar Ház, Babits Mihály termébe.

A Petőfi Program szezonnyitó közösségi eseményének a város római katolikus plébániája adott otthont, szeptember 28-án, Márton Áron erdélyi püspök születésének 120 éves évfordulójának előestéjén.  Ezen alkalomra filmvetítéssel egybekötött megemlékezést szerveztünk a plébániával közösen, melyre szép számban érkeztek az érdeklődők, megemlékezők, akik megtekinthették Maksay Ágnes „Márton Áron boldoggá avatási pere” című háromrészes dokumentumfilmjét. Ezt kövezően szimbolikus gyertyagyújtással, közös imával és énekkel róhatták le tiszteletüket az erdélyiek püspökének emléke előtt, kinek újonnan megáldott síremlékét másnap egy 14 főt számláló fogarasi társaság meg is látogathatta Gál István Attila plébános úr szervezésében, a gyulafehérvári székesegyház hagyományos búcsúján.

Az előzetes tervek alapján a fogarasiak októbere is mozgalmasnak ígérkezik: rendszereződnek a közösségi alkalmak, újra elkezdi tevékenységét a Fogarasi Ökumenikus Dalárda, kezdetüket veszik a nem csak edukatív jellegű ifjúsági foglalkozások is, valamint nemzeti és egyházi ünnepeink megtartásán kívül, a Petőfi Program társszervezésében egy Erdővidékre irányuló nagybuszos kirándulásra is sor kerül október 19-én, melyre a református egyház vezetőinél még lehet jelentkezni.

A fentiekben összefoglalt újratervezési periódus bizakodásra adhat okot, mely sokaknak azt sugallhatja, hogy Fogarason vagy bármelyik másik szórványközösségben magyarnak lenni, és ez által egy összetartó közösséghez tartozni jó dolog.