Jelenlegi hely

„Székely Kapuk – Zöld Kapuk” projektben a szilágysomlyói Báthory csapat

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
A szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola csapatának eredményes szereplése a "Székely Kapuk - Zöld Kapuk" címet viselő pályázati projekt során zenei közreműködésemmel.
Székely kapuk, zöld kapukSzékely kapuk, zöld kapukSzékely kapuk, zöld kapukSzékely kapuk, zöld kapuk

Az idei tanévben is kiírásra került az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány kárpát-medencei „Székely Kapuk-Zöld Kapuk” pályázata. A program elsősorban magyarországi és határon túli iskolák számára szól, célja a résztvevő iskolák, pedagógusok és gyerekek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása.

A legkiemelkedőbb iskolák elnyerhetik ”A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye” címet, melyet minden évben a CEECD projektintézet adományoz. Külön jutalma lehet a programnak, hogy pedagógiai, szakmai értékein túlmenően a legsikeresebben szereplő gyerekek és pedagógusok kongresszusi részvételi jogot, továbbá rendkívül kedvezményes tengerparti és magyarországi osztálykirándulásokat, jutalomtáborokat, üdüléseket kaphatnak. Az elmúlt tanévben a kitüntető cím adományozása mellett jelentős értékben osztottak ki tárgyi jutalmakat a csapatoknak.

A szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola csapata az intézmény ötödik és hatodik osztályos tanulóiból állt össze Vida Anna igazgatónő felhívására. Szintén az ő koordinációjával készültek el a témához illő festmények és kerültek kiválasztásra, megtanulásra majd bemutatásra a családról, valamint a természetről szóló szavalatok és énekek. Az igazgatónő felkérésének eleget téve 2017 februárjától én is bekapcsolódtam az iskola projektjébe szerepet vállalva az énekek tanításában, előadásában és népzenei (citera és koboz) kíséretében.

A Báthory csapat 14 diákjának műsorát számos helyen örömmel fogadták az érdeklődők, és nem túlzás azt állítani, hogy mindenhol nagy sikert is aratott, hiszen a műsor mondanivalója rendkívül aktuális és a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályt megszólít. A természet és a család egyaránt kiemeltebb figyelmet érdemelne napjainkban annál, mint ami jelenleg a modern társadalomban megjelenik. Szilágysomlyó több közösségi tere mellett Perecseny és Varsolc iskoláiban is előadásra került ez a műsor a diákok legnagyobb örömére. Ez utóbbi helyen egy rövid hangszerbemutatóval és énektanítással is kedveskedtem a hallgatóságnak. Bízunk abban, hogy a sok pozitív visszajelzés, és a gyermekek kitartó munkája meghozza majd gyümölcsét a projekt értékelése során.