Jelenlegi hely

Újjáéledő cserkészet Gyulafehérváron

/ Zödös Szabolcs /
zodos.szabolcs képe
"Isten megadott nekünk mindent ezen a világon, hogy az életet széppé tehessük, de rajtunk múlik, hogy jól használjuk-e adományait. Igyekezzél hasznára lenni másoknak!" (Robert Baden-Powell)
Szent Pongrác István cserkészcsapatJáték a hegytetőnFelnőtt megbeszélésekCserkész foglalkozás

Cserkészmozgalom előkészületei

A megérkezésemet követően hamar világossá vált, hogy a legfontosabb feladatom a gyulafehérvári közösség számára a cserkészet beindítása lesz! Többször volt már rá próbálkozás, de kezdeményezésük sajnos nem jutott el arra a szintre, hogy “igazi” cserkész csapat alakuljon, két éve azonban teljesen felhagytak a lehetőségek keresésével. Több okból is. Az egyik ok, hogy aki a cserkészettel foglalkozott, végzős teológusként elhagyta Fehérvárt. Már szeptemberben felkerestem a nagyenyedi Kónya Tibort, aki a 121. Bethlen Gábor cserkészcsapat vezetője, s kértem a segítségét, hogy a gyulafehérvári magyaroknál is elindíthassuk ezt a várva várt mozgalmat.

Ígéretéhez híven meghívást kaptam egy hétvégére a nagyenyedi cserkészek által megrendezett felnőttképzésre Kövendre. A falu Tordától 13 km-re délnyugatra a Keresztesmező síkság nyugati részén a Kövendi-patak mellett terül el.

Ezzel még nem indulhatott el a képzés Gyulafehérváron, hiszen kötött szabályok vannak, amiket be kell tartani. De a toborzást megkezdtük az iskolában, és a város magyarjai között.

Az első alkalommal meglepetésünkre 40 diák jött el, 10 líceumi tanuló és a felnőttek is szép számban. A nagyenyedi cserkészek (Molnár-Gál Sarolta és Lázár Dániel) jöttek el a foglalkozásra, s a nagyszámú jelentkezők miatt két teremben zajlottak a programok, játékok elsajátítása.

Bejelentkeztünk feleségemmel és 9 gyulafehérvári felnőttel a december 2-4. között tartandó “ Cserkészetről, cserkészektől, felnőtteknek” címen meghirdetett képzésre is, amit Nagyenyeden tartottak.

Közös ebéd a Svájci Házban

A képzésen 11 gyulafehérvári felnőtt vett részt, többségük a gyerekeikkel együtt, akikkel külön óvodapedagógus foglalkozott. A foglalkozások a Svájci Házban zajlottak, ahol a szállásunk is volt. Nagyon tartalmas és hasznos hétvégét tudhatunk magunk mögött, mindnyájunk számára jó útravalónak szolgál az előttünk álló célok megvalósításában.

Felnőtt cserkészképzés Nagyenyeden

Cserkészképzés Nagyenyeden

A kialakult cserkészeti foglalkozások helye a GMGK tantermeiben illetve dísztermében, heti rendszerességgel zajlanak, időpontja hétfőnként délután 5 órától. A nagyenyedi cserkészek, valamint a felnőtt leendő cserkészek foglalkoznak a különböző korosztályos őrsökkel. A legkisebbek a farkaskölykök, majd a kiscserkészek,cserkészek és felfedezők...

a cserkész órák jó hangulatban zajlanak

A farkaskölykökkel olyan szülők foglalkoznak, akiknek kisebb gyermekeik is vannak, így megoldott az is, hogy ők is rendszeresen részt vehessenek a foglalkozásokon, míg a nagyobb gyerekeik az őrsi foglalkozáson tanulnak. Különböző játékokkal, feladatokkal teljesedik ki az a másfél óra, amit hétről hétre megszervezünk.

Kiscserkészek foglalkozás közben

Január elején kerítettünk sort az első cserkész túránkra is, ahol szép számban vettek részt a gyerekek és a szülők is. A  hideg ellenére sem tántorodtak el attól, hogy a szabadban töltsük el a szombatunkat. Jó hangulatban, kitűnő társasággal telt az első igazi megpróbáltatás.

A táborhely

A közeli hegy lábánál találkoztunk,onnan indultunk el gyalog egy magasabb pontra. Előző foglalkozásokon szert tettünk arra, hogyan kell bepakolni, mit szükséges (kötelező), és mi az, amit egyáltalán nem vihetünk magunkkal. Ezekről több foglalkozáson is bemutatókat tartottunk.

A fiam a kötelezően bepakolandó tárgyakat sorakoztatja fel

Így megtanultuk a réteges ruházat, alapvető létfenntartáshoz elengedhetetlen kellékek szükségességét.Tüzet gyújtottunk, bográcsoztunk,túráztunk,játszottunk,és sokat tanultunk. Igazán nagyszerű nap kerekedett ki a mínusz 10 fok ellenére is!

bográcsozás a mínusz 10 fokban

a mínusz fokok ellenére is van aki sosem fázik

 

közös ima a hegyen

A foglalkozásokon kívül felnőtt megbeszéléseket is tartunk, ezeket az iskola melletti Szent Ferenc Alapítvány otthonában bonyolítjuk le.

készül a fánk a Szent Ferenc Alapítvány konyhájában

Böjte László, a gyulafehérvári Szent Ferenc gyermekotthon vezetője, aki nem mellesleg a cserkész csapatunk egyik oszlopos tagja, készséggel áll rendelkezésünkre. Így a megbeszéléseink sem szimplán az értekezletről szólnak. Finom kemencében sült kenyér, házi zsír, kolbász, zakuszka, saját készítésű lekvárok, finom papanasi, s még sorolhatnám mi minden sorakozik fel ezeken az órákon, ahol többnyire a várható feladatokat, képzéseket s az egyéb cserkészethez köthető programokat beszéljük meg. Márciusban teszünk eleget a fogadalomtételnek, a következő hetekben erre fogunk készülni.

Cserkész megbeszélés a Böjte házban

Összegezve az eddigieket, nagyon nagy örömömre szolgál, hogy a régóta szunnyadó cserkészet iránti vágyat fel tudtam éleszteni, nagy boldogság látni, hogy hétről hétre összegyűlik a gyereksereg, és a lelkes szülői közösség, felnőttek, akik minden bizonnyal tovább tudják majd vinni a kialakult közösségi életet, s évről évre több diákot bevonva egy nagy és erős csapattá kovácsolódhat majd.

Teleki Pál szavaival élve: "mindig azt tapasztaltam, hogy ahol az emberek között szeretet van, ahol az emberek szeretettel kapcsolódnak egymáshoz, onnan alkotó lendület, vállalkozási szellem indul ki."