Jelenlegi hely

A 171. évforduló ünnepsége a szabadságharc és forradalom napján

Március 15. Varsóban

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
Lengyelországban, március 15-én, a magyar nemzeti ünnep alkalmából a Bem József magyar honvéd tábornok és Petőfi Sándor tiszteletére állított szobroknál, a hagyományos koszorúzáson felül egy „időkapszula” elhelyezésével tették különlegessé ezt a napot. A Bem József szobornál közös ének és ünnepi beszéd következett, majd zongorakoncerten vettek részt az évfordulót ünneplők és megemlékezők.
A varsói Petőfi Sándor szobor koszorú 2019Petőfi Sándor szobor - A márciusi ifjú költőnk lengyelországi szobra - Varsó 2019Koszorúzás Varsóban a Bem szobornálZongorakoncert Varsóban

Magyarország varsói nagykövete, Varsó főpolgármestere és a Bemowo kerület, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából közös lengyel-magyar ünneplésre hívott Bemowoba minden érdeklődőt 2019. március 15-én.

A magyar nemzeti ünneplés első állomása a márciusi ifjú, Petőfi Sándor szobránál, az amfiteátrum melletti Górczewska Parkban, időkapszula elhelyezésével kezdődött. A kapszulát legközelebb 50 év múlva nyitják ki és fedik fel újra tartalmát. A kapszulába a jövő nemzedékek számára történelmi forrásanyagokat helyeztek el.

A kapszula magyar és lengyel nyelvű felirata szerint „ Nem nyitható fel 2069 előtt ”. Most egy-egy piros-fehér-zöld és piros-fehér szalaggal ellátott koszorú ékeskedik rajta, amit a lengyel és a magyar képviselet közösen helyezett el.

A megemlékezés a néhány utca távolságra lévő Bem szobornál, mindkét ország dalaival folytatódott. Az ünnepségen a múlt és a ma összefüggésében a nemzetek összefogásának fontosságát, a testvérvárosi kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozták, valamint a gyümölcsöző együttműködést. Bem tábornokot a "szabadság arkangyalának" is szokták nevezni. Lobogtak a nemzeti zászlók, miközben, hagyományosan elhelyezték a megemlékezés koszorúit Bem József emlékműve elé. Szólt a trombitaszó. Az eső nem hagyott alább…

Számomra ez a pillanat különösen kivételes volt. Most - zivatarban, tulipánnal a kezemben - részese lehetek, ahogy a lengyelek és magyarok a nemzet múltja (amiről 171 év után is megemlékezünk) és jövője előtt állnak.

17.30-kor a Górczewska utca túloldalán levő Bemowoi Kultúrközpontban folytatódott az ünnepség. Kiemelkedő pillanata volt, amikor Dr. Engelmayer Ákosnak átadták a Bem József-díjat. A díjat először 2010-ben adták elismerésül annak, aki a lengyel-magyar kapcsolatok és barátság építéséért kiemelkedő munkát végzett.

A köszöntőt követően ünnepi koncertet adott Adorján Gabriella és Kiss Julianna fiatal zongoraművészek. Az izgalmas, érzelmekkel teli négykezes zongorakoncert keretet adott az ünnepségnek, mely a kora esti órákban ért véget.

 

Március idusára 

Vannak napok, melyek nem szállnak el, 
De az idők végéig megmaradnak, 
Mint csillagok ragyognak boldogan 
S fényt szórnak minden születő tavasznak. 
Valamikor szép tüzes napok voltak, 
Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak. 
Ilyen nap volt az, melynek fordulója 
Ibolyáit ma a szívünkbe szórja. 
 

Ó, akkor, egykor, ifjú Jókai 
És lángoló Petőfi szava zengett, 
Kokárda lengett és zászló lobogott; 
A költő kérdett és felelt a nemzet. 
Ma nem tördel bilincset s börtönajtót 
Lelkes tömeg, de munka dala harsog, 
Szépség, igazság lassan megy előre, 
Egy szebb, igazabb, boldogabb jövőbe. 
 

De azért lelkünk búsan visszanéz, 
És emlékezve mámoros lesz tőled, 
Tűnt március nagy napja, szép tavasz, 
Mely fölráztad a szunnyadó erőket, 
Mely új tavaszok napját égre hoztad, 
Mely új remények ibolyáját fontad. 
Ó nagy nap, szép nap, légy örökre áldott, 
Hozz mindig új fényt, új dalt, új virágot!

Juhász Gyula