Jelenlegi hely

"Gyermekeinkben a jövő" - Népi játékos foglalkozásaim Szilágysomlyón

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
A népi ének- és hangszeroktatás mellett Szilágysomlyó legkisebbjeire is gondolva 2017 januárjától kezdődően a Római Katolikus Plébánián, Közösségi Házában, illetve a Báthory István Általános Iskolában népi játékos foglalkozásokat tartok.
Népi játékos foglalkozások SzilágysomlyónNépi játékos foglalkozások SzilágysomlyónNépi játékos foglalkozások SzilágysomlyónNépi játékos foglalkozások Szilágysomlyón

Szilágysomlyóra kerülésem után mentoromnak, Józsa Nándor Lórándnak köszönhetően, volt szerencsém megismerni a Báthory István Általános Iskola diákjait és pedagógusait. Különóráim mellett lehetőségeim adódtak tanrenden belüli foglalkozások megtartására is hittan, illetve zene és mozgás órák keretében. Látogatásaimkor hangszer bemutatókat tartok, valamint népdalokat és népi játékokat tanítok, olykor modern élménypedagógiai módszerekkel színezve. Boldogan fogadom a tanárok felkéréseit, mert ezen alkalmak során legalább annyit kapok a gyermekektől, mint amennyit én adhatok nekik. Igazán gyorsan megtaláltuk a közös hangot és csodás pillanatokkal gazdagítjuk egymást, jelenleg legalább heti két alkalommal.

Iskolaidőn kívül minden szerdán délután szeretettel várom a fiatal családosokat is népi játékos foglalkozásaimra a Római Katolikus Plébánia Közösségi Házába. Mentorom, Józsa Nándor Lóránd már jó ideje kiemelt figyelmet fordít a fiatal házasokra, tudva, hogy közösségi szempontból bennük van a jövő. Ezeken a programokon immár gyermekeik is bevonásra kerülnek. Tematikám a célcsoport készségeit tekintve szélesebb skálán mozog, mint az iskolások esetében, hiszen a korosztály sokkal összetettebb: itt a legfiatalabb gyermekem megközelítőleg egy, a legidősebb pedig hét éves. Igyekszem olyan mondókákat, énekeket, ritmusos mozgásokat és játékokat összeállítani számukra, melyek mindenkit lekötnek és fejlesztenek. Nagy örömünkre 2017 április közepétől kezdve ezek a foglalkozások még színesebbé válnak Birta Noémi gyógytornász tanárnő munkájával bővülve. 

Minél fiatalabb korában ismeri és szereti meg az ember népi hagyományainkat, énekeinket, táncainkat, játékainkat, annál inkább sajátjának érzi majd azokat későbbi éveiben. A nemzeti identitás észrevétlenül, értékekben gazdag élményekkel kerülhet a szívekbe gyermekkorban. Boldog vagyok, hogy egyre többen csatlakoznak foglalkozásaimhoz, mert ez azt jelenti, hogy van, és lesz még nemzeti érzelmű kultúrával és identitással rendelkező magyarság Szilágysomlyón.