Jelenlegi hely

Különleges Bibliaóra a szilágysomlyói Római Katolikus Plébánián

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
2017. február 22-én rendhagyó Bibliaórának lehettek részerei a szilágysomlyói Római Katolikus Plébánia hívei. Kuglis Gábor Levente plébános felkérésének eleget téve megzenésített formában, énekelve és kobozzal kísérve előadtam a számomra legkedvesebb zsoltárokat. Erről az alkalomról mentorom, Józsa Nándor Lóránd készített beszámolót.

 

A szilágysomlyói Római Katolikus Plébánián Kuglis Gábor Levente plébános 2013-ban Bibliaórát indított. Ez az esemény azóta is minden héten egy alkalommal, szerdán 18 órától a szentmise után kerül megtartásra a plébánia előadótermében. A mostani találkozó egy rendhagyó esemény volt. A Bibliaóra keretén belül befejeződött a Zsoltárok könyvének tanulmányozása. A zsoltárok verses imádságok, himnuszok, amiket sok esetben húros hangszerekkel kísértek. Némelyikben olvashatunk arról, hogy a kobzosoknak is fontos szerepe és elhelyezése volt az ünnepek alkalmával. Többek között erről tanúskodik a következő zsoltáros szakasz is:

Elől mennek az énekesek, utána a kobzosok, középen a dobverő lányok” Zsolt 68.26

Mivel sok esetben ezeket a szerzeményeket énekelve adták elő, ezért Kuglis Gábor Levente plébános felkérte Garamvölgyi Anett Szilágysomlyón tevékenykedő Petőfi Programos ösztöndíjast, hogy ezen alkalommal énekelve és kobozzal kísérve adjon elő néhány általa kiválasztott zsoltárt. A megjelentek nagy örömmel fogadták a rendhagyó órát. A kedves hívek számára már csak azért is egy különös élményt jelentett mindez, mert eddig élőben soha nem volt alkalmuk megtapasztalni a koboz muzsikáját. Ezen okokból Garamvölgyi Anett bevezetésképpen bemutatta a koboz hangszer felépítését és elmagyarázta történetiségét is. Mindenki számára egy feledhetetlen alkalom volt. Istennek legyen hála mindenért.

Józsa Nándor Lóránd