Jelenlegi hely

Október 6.

/ Bankó Anna /
banko.anna képe
„Magyar vagyok. Büszkén tekintek át A multnak tengerén, ahol szemem Egekbe nyúló kősziklákat lát, Nagy tetteidet, bajnok nemzetem. Európa színpadán mi is játszottunk, S mienk nem volt a legkisebb szerep; Ugy rettegé a föld kirántott kardunk, Mint a villámot éjjel a gyerek.” (Petőfi Sándor: Magyar vagyok, részlet)
plakátcikk a buszmegállóbanmécsesekgyerekek a megemlékezésen

Október, őszi napfény, nemzeti gyász. Arad. Ezen a napon minden magyar ember lelke gyászba borul.
Az aradi tizenhárom vértanúra emlékeztünk Vicében, 2016. október 6-án.

A gyerekekkel előzetesen plakátokat készítettünk, melyeket a falu különböző pontjain helyeztünk el. A falu lakói így már október 6. előtt olvashattak a haza függetlenségéért harcoló aradi vértanúkról.

„Világosnál, Világosnál,
Huszárok könnyeznek,
Sírva sírnak veszedelmén
A magyar nemzetnek.”

(Gyulai Pál: Világosnál, részlet)

A megemlékezésen köszöntésem után a gyerekek elmondták az október 6-án történteket, felsorolták a vértanúk neveit, majd Ady Endre: Október 6. című versét mondták el. Ezt követően közösen, gyertyagyújtással emlékeztünk az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Gáspár András, Knezic Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác, és a Pesten kivégzett, első magyar felelős miniszterelnökre, gróf Batthány Lajosra.

A megemlékezés végén imádságunkat azoknak ajánlottuk, kik a szabadság eszméjéért kiálltak, ezért életüket áldozták.