Jelenlegi hely

"Aradi vár, aradi vár halál völgye" - Október 6-ról emlékeztek Nagyszőlősön

/ Kaskötő Miklós Bertold /
kaskoto.miklos.bertold képe
Az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk előtt tisztelgett a Nagyszőlősi járás. Az eseményt a hagyományokhoz illően a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskolában rendezték meg. A hűvös, esős idő az intézmény dísztermébe kényszerítette a megemlékezésen Magyarországot és Ukrajnát képviselő köztisztviselők, vendégek, valamint a környező intézmények diákjainak sokaságát
Ünnepségen megjelentekPotápi Árpád János Nemzetpolitikáért felelős államtitkárSztojka Sándor Görög Katolikus Líceum diákjai énekelnekPerényi Zsigmond báró mellszobra előtt tisztelgők

Az iskola 1848/49-es szabadságharcban vértanúhalált halt névadójának szellemi örököseként, méltó helyszíne volt az október 6-i események emlékére megrendezett ünnepségnek.
A megemlékezésen a fiatalabb és idősebb korosztály is igen jelentős számban képviseltette magát.
Az anyaországot a Nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Potápi Árpád János és kísérete képviselte. A kárpátaljai magyarok képviseletében jelen voltak Buhajla József, ungvári és Szalipszki Endre, beregszászi magyar főkonzulok, valamit a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke Orosz Ildikó is. Az ukrán államot képviselte a Kárpátalja Megyei Állami Adminisztráció elnökhelyettese Mikulin Viktor Petrovics, valamint Mihajlo Ruszanyuk, a Nagyszőlősi Járási Adminisztráció elnöke.

      Nemzeti imádságunk              citeraszó

                  

Államtitkár Úr beszédében hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű megemlékezések nemcsak a múltról kell, hogy szóljanak, hanem arról is, hogy a ma embere, a mai magyarok mit értenek meg ebből. Példát kell vennünk azoknak az embereknek a magatartásából, küzdelmeiből, akik előtt október 6-án tisztelgünk. Majd a magyar identitás megőrzésének érdekében folyatott cselekvésre buzdította a jelenlévőket, valamint dicsérő szavakkal illette Kárpátalja magyarságának helytállását. Ünnepi szónoklata végén arról biztosította a Kárpátaljai magyarokat, hogy „az anyaországra, ahogy eddig, úgy a jövőben is mindig számíthatnak".
 

                  

A megemlékezést szervező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a Kárpátalja megyei tanács elnökhelyettese Barta József beszédében köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak az elmúlt évek, valamint a közelmúlt során nyújtott sokrétű támogatásáért.
Majd Mikulin Viktor Petrovics beszédében közvetítette Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzójának üzenetét, amelyben a kormányzó megerősítette a kárpátaljai magyarokat, valamint a többi kárpátaljai nemzetiséget, hogy a későbbiek folyamán is egyaránt támogatni fogják szervezeteik működését és kezdeményezéseit.

A köszöntőbeszédek elhangzása után a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum és a Péterfalvi Református Líceum diákjai adtak elő énekes-verses műsort.

                   
 

                                   

A megemlékezés zárásaként az intézmény előtt álló Perényi-mellszobor ünnepélyes megkoszorúzására került sor.