Jelenlegi hely

Márton Áron élete előtt tisztelegtünk Vukováron is

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A 2016-os évet - Márton Áron születésének 120. évfordulója alkalmából - a Nemzetpolitikai Államtitkárság Márton Áron Emlékévvé nyilvánította. A Vukováron élő magyar közösség tagjai eddig nem ismerték az erdélyi püspök életét, kiemelkedő személyiségét, küzdelmét a nemzetszocialista és kommunista diktatúra elnyomása ellen, valamint egyéb megpróbáltatásait. Szeptember 29-én Vukováron megismerkedtünk életútjával és tisztelegtünk előtte.

 

   

Szeptember 29-én érdeklődve hallgatták a vukováriak a Márton Áron életéről szóló előadásomat. Az erdélyi püspöknek páran (akik részesültek magyar oktatásban gyermekkorukban) megismerték a nevét, azonban viszontagságos életét és személyiségét nem tudták felidézni. Reménykedem abban, hogy a prezentáció és a beszélgetés segített kibővíteni legtöbbjük ismeretét a 20. század ezen időszakáról, a püspökről és sorstársairól.

A délután folyamán gyertyákat gyújtottunk Márton Áron lelkéért és minden vértanúként elhunyt papért, lelkészért.

A Márton Áron Emlékév szervezőinek és a Programbizottság tagjainak köszönettel tartozunk a püspök, kor- és sorstársainak életét tartalmazó számos kiadványért.

A füzetek és a szemléltető anyagok használata könnyebbé tette számomra a felkészülést és a maréknyi egyesületi tagnak a megértést. Köszönjük!