Jelenlegi hely

Márton Áronra emlékeztünk Brassóban

/ Zs.Nagy Bernadett /
zs.nagy.bernadett képe
„…nemzedékünk nem tud elszakadni Tőle, mert Neki köszönheti, hogy ma nemzedék.” - mondta egykor Venczel József Márton Áronról. Azért, hogy életútját és tanítását mindenki megismerje, a Nemzetpolitikai Államtitkárság idén Márton Áron Emlékévet hirdetett meg. A brassói magyarok is példaképként tekintenek Erdély tanító püspökére, ezért 2016. szeptember 28-án megemlékezést tartottunk a tiszteletére. A Brassói Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyházközség dísztermébe vártuk az érdeklődőket.
filmnézésPlakátFogadásGyertyák

Koszta István evangélikus lelkész köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy Márton Áron történelmünk egyik legjelentősebb személye volt, így fontos, hogy emlékét megőrizzük. Ezután közösen megtekintettük a Márton Áron boldoggá avatási peréről szóló háromrészes dokumentumfilmet, melyben tanúságtevők szólaltak meg. Továbbá, megtudtuk, miért tartotta állandó megfigyelés alatt Áron püspököt a román diktatúra, miért zárták börtönbe, miért féltek tőle. A filmből az is kiderült, hogy már történt csoda Márton Áron közbenjárásával. A boldoggá avatás folyamatába is bepillantást nyerhettünk.

A film után Ambrus Attila – a Brassói Lapok főszerkesztője – tartott érdekfeszítő előadást. Megosztotta velünk a püspök gondolatait a házasságról és a családról. Szót ejtett a film rendezőjéről is, a brassói kötődésű Maksay Ágnesről, akiben mély nyomott hagyott Áron püspök egykori kolozsvári látogatása. Zárásként együtt imádkoztunk Márton Áron boldoggá avatásáért. Ezután kötetlenül beszélgettünk, és megvendégeltük a jelenlévőket. Mindenki úgy térhetett haza, hogy Áron püspök tanítását és erejét megismerve, szívében azokat magával vihette.                                                                                                                                                                           

A hajszálgyökér nem húzódik vissza, ha sziklára tapint, hanem rést keres és repeszt; a földbe vetett mag áttöri a rögöt; az akadály elé jutott hangya megkísérli a százszoros súlyt félretenni, s ha nem sikerül, kerülővel folytatja az útját célja felé. S ha élni akarunk, mi is csak ezt a példát követhetjük.” – mondta Márton Áron. A szórványban élő magyarokra többszörösen vonatkozik, hogy az életben maradásért küzdeniük kell. Ehhez pedig össze kell fognunk. Legyünk hát mindannyian szorgos hangyák, hogy a magyar nemzet életben maradjon!