Jelenlegi hely

Márton Áron püspökre emlékezve

/ Lovász Dénes /
lovasz.denes képe
1896 – 2016. Márton Áron születésének 120. évfordulója alkalmából a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Márton Áron emlékévet hirdetett meg. Márton Áron püspökre emlékezvén Erdélyben valamennyi helyen gyertyagyújtást szerveztek az egykori gyulafehérvári püspök halálának évfordulóján.
Márton Áron emlékévMárton Áron cellájának az ajtajaMárton Áron

A gyertyagyújtáshoz csatlakozott a szórványbéli Máramarossziget is, ahol a Hollósy Simon Művelődési Egylet szervezésében a máramarosszigeti börtönmúzeumban egy rövid megemlékezést tartottak.

A múzeum nevének magyar megfelelője, amely a gyertyagyújtás helyszínéül szolgált, „A kommunizmus és az ellenállás áldozatainak emlékmúzeuma”.

Az 1897-ben épült börtön eredetileg köztörvényes bűnözők számára készült, azonban 1948 augusztusától a köztörvényes jelleg politikaira változott, olyannyira, hogy alig két évvel később már a két világháború közötti politika elitjeit zárták ide. A foglyok közt nagy számmal voltak jelen miniszterek, akadémikusok, közgazdászok, egykori katonatisztek, történészek, újságírók, görög- és római katolikus papok és szerzetesek, akinek a mindennapi életben a hideg mellett az éhséggel és az elszigeteltséggel kellett megküzdeniük, valamint nem feledkezhetünk meg a kihallgatásokról, megaláztatásokról és a különböző kényszermunkákról sem.

Itt raboskodott Márton Áron püspök is három esztendeig.

A megemlékezés a múzeum bemutatásával kezdődött, különös figyelmet szentelve azoknak a helyeknek, amelyek a néhai püspökhöz kapcsolódnak.

A megemlékezésen részt vett a máramarosszigeti cserkészek egy kisebb csoportja is. A cserkészek kiemelten fontosnak tartották ezt a megemlékezést, nemcsak keresztény mivoltukból adódóan, hanem mert ismerik Márton Áron személyét, lévén, hogy börtönéveit Máramarosszigeten töltötte. A megemlékezés kapcsán lehetőségük adódott jobban megismerni Márton Áron életét, és elmondták, hogy a néhai püspök személye sokuknak például szolgálhat.

A múzeumlátogatás végén az egykori börtön udvaron felállított kápolnában került sor a gyertyagyújtásra, majd közösen imádkoztunk Márton Áron boldoggá avatásáért. Ezután a helyi római katolikus templomban részt vettünk az aznapi szentmisén. Ezt követően a Márton Áron boldoggá avatási pere című dokumentum filmet láthatták az érdeklődők.