Jelenlegi hely

jeszenszky.melinda.terez

2020.04.19.
soaca_ingrid-ii.osztaly-lupeny.jpg
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb eseménye, hiszen Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, egyúttal az újjáéledő természetet is köszöntjük. Ez idő tájt minden esztendőben nagy a sürgés forgás, előkerülnek a húsvéti szimbólumok és...
2020.04.19.
Virágmotívum
2019 októberében a befogadó szervezetem élére, a Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközséghez, új gyakorló segédlelkész érkezett. Márton Edit az egyházi munkája mellett hamar elindította közösségépítő tevékenységét is. Számomra megtiszteltetés volt,...
2020.03.17.
Március 15-ei megemlékezés Lupényban
Miként egész nemzetünk, úgy a szórványmagyarság számára is kellő fontossággal bír 1848. március 15-ének megünneplése. A mai válságokkal teli korszakban, e nap szimbolikus jelentéstartalmával erősíti összetartozásunk érzését.
2020.03.17.
Előadás Lupényban
A Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközség szervezésében Lupényban is bemutatkozott, a “Nagyszeben, Dél-Erdély határőre“ című előadás.
2020.01.28.
Csoportkep a bútorfestő szakkör néhány tagjáról
Már 3 esztendeje annak, hogy megszületett egy hagyományőrző szoba létrehozásának a gondolata a lupényi unitárius paplak földszinti helyiségében. Barna Szedák Katalin a Petőfi Sándor Program korábbi ösztöndíjasa az említett szoba egyik falára egy...
2020.01.17.
Mesekönyvek, társasjátekok, szemléltető eszközök érkeztek a CSODASAROKBA
A lupényi Mircea E. Elméleti Líceum magyar tagozatos kisdiákjai 2019-ben is rendkívül sikeres negyedévet zártak. A Zsil-völgyének társadalma erőteljesen elöregedő tendenciát mutat. A bányák bezárásával elindult a munkaképes fiatalok elvándorlása....
2019.12.02.
Adventi készülődés
Az Adventus latin eredetű szó, jelentése eljövetel, megérkezés, tágabb értelemben reményteli várakozás, lelki felkészülés.
2019.11.18.
Tánc
Az egykoron tömbben elő magyarság Kárpát-medencei szórványosodása az utóbbi esztendőkben egyre aggasztóbb mértéket öltött. A kommunizmus erőltetett lakosságcseréje, majd később a munkahelyek megszűnése miatti elvándorlás megtette hatását.
2019.11.15.
Zsil-völgyi zarándokok Déván
Az unitárius hívek számára az esztendő fénypontja a dévai Dávid Ferenc Emlékzarándoklat. Ez alkalommal Erdély minden szegletéből érkeznek hívek a dévai várba, hogy leróják kegyeletüket az Unitárius Egyház megalapítója és első püspöke sírjánál.
2019.10.30.
Szüreti bál Lupényban
A Kárpátok ölelésében a gyümölcs gyéren terem és nem is oly zamatos, mint máshol, mégis a lupényi magyarok egyik legfontosabb ünnepe az októberben megrendezett szüreti bál.

Oldalak